A Clean Eating, vagyis tiszta étkezés nem fogyókúra, hanem életmód, amelynek a fogyás mellett az egészségesebb táplálkozás kialakítása is szerves részét képezi.

Óriási népszerűségre tett szert, hiszen nem a test kiéheztetése vagy bizonyos dolgok megvonásán van a hangsúly, hanem egy sokkal tudatosabb – ahogy a neve is sugallja, tisztább – életmódra való nevelésen. Ezzel ugyanis a szervezetünk számára egy teljesen új fejezet nyílhat meg, amely az emésztésre, a szerveinkre, a bőrünkre és a közérzetünkre is kihatással lesz hosszútávon. Ám ehhez fontos elsajátítani a tiszta étkezés szabályait, amelyek a következők:

étel
Forrás: pexels.com

Ezeket kell száműzni

A fehér cukor, a kenyér, a tésztafélék bizony-bizony a szemétbe kerülnek. Bár sokak számára gondolatban most minden ehetőt kidobtunk, nagyon jól lehet őket helyettesíteni a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerekkel, amelyek nagyszerű szénhidrátforrások is.

Nincs többé feldolgozott hús és mirelit zöldség!

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne együnk zöldséget és húst. Sőt! Keressünk őstermelőket vagy olyan hentest, aki háztáji húsokat árul. Ez pedig igaz a zöldségekre is, hiszen a mirelit vagy a génkezelt zöldség- és gyümölcsfélék sok olyan dolgot tartalmazhatnak, amelyek gátolhatnak minket az életmódváltásban.

Amit lehet, csak mértékkel

A tejtermékek alapvetően nem tiszták, hiszen hőkezelésen és különböző feldolgozáson mennek keresztül, ugyanakkor az egészségesebb tejből készült élelmiszerek, mint a zsírszegény túró, krémsajt, vagy egyes házi sajtok megengedettek, de csak is alkalmanként. A tej helyett viszont fogyasszunk növényi tejet, mint a kókusz-, mandula, mogyoró- vagy éppen a rizstej.

Óvatosan a zsírokkal!

A telített zsírok és transzzsírok káros hatásait ma már tudományosan is bizonyították. Így nem csoda, hogy az abszolút tiltólistás ételek közé kerültek. Ezeknek a helyét vegyék át a halak, a mogyorófélék, illetve az avokádó. Az olaj helyett pedig kókuszzsírt használjunk.

Étkezz rendszeresen!

Bármilyen furcsa 3-4 óránként szüksége van a tápanyag utánpótásra a szervezetnek, ami azt jelenti, hogy naponta 5-6 alkalommal kell ennünk, hogy minden szükséges vitamint, ásványi anyagot és fehérjét bevigyünk a szervezetünkbe. Ezekből a reggeli és az ebéd legyen bőséges és változatos. Lehetőleg szénhidrátban gazdag, hiszen ez tölt fel energiával.

Kalóriák helyett erre kell figyelni

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy egy étel hátoldalán a kalóriák számát nézik meg elsőként, holott ennél jóval fontosabb, hogy mennyi és milyen összetevőket tartalmaznak.

Víz!

Klisés, de igaz! A testünk legnagyobb része vízből áll, ezért nagyon fontos a napi 2-3 liter víz fogyasztása, amiből kizárólag szénsavmentes és ízesítetlen fajtát vásároljunk. A szén-dioxid savasodást, puffadást okoz, de ha ez nem lenne elég, a fogaknak és csontoknak sem tesz jót.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/clean-eating-tips
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.