Egészséges felnőtteknek is ajánlott a napfényben szegény hónapokban napi 1500-2000 NE D-vitamint fogyasztani – patikaszer formájában.

Ez több vagy kevesebb, mint ami a napsugárzás hatására keletkezik a szervezetben nyáron? Több vagy kevesebb, mint amit a D-vitaminban dús táplálékokkal elfogyasztunk?

A napsugárzás ultraibolya fotonjaiból történő D-vitamin-előállítás több mint 500 millió éves evolúciós múltra tekint vissza. Az emberi szervezet D-vitamin-termelő képessége hatalmas: mielőtt leégne a bőr, már kb. 15000-20000 NE D-vitamin keletkezik a szervezetben – egy fürdőruhás napozás hatására. Vagyis: egy nyári napfürdőzés tíznapi D-vitamin-adagot takar.

D-vitamin szedése
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A D-vitaminban dús ételekkel már nem ennyire kedvező a helyzet. Hiába a hal- vagy a tojásfogyasztás,- csupán a táplálkozással nem lehet pótolni azt, ami a napfénnyel nem jut be a szervezetbe.

Míg 100 gramm vadvízi lazac, ami a leggazdagabb D-vitamin-forrásnak számít, 600-1000 NE D-vitamint tartalmaz, addig 100 gramm tenyésztett lazaccal már „csak” 100-250 NE D-vitamin jut be a szervezetbe, és 100 gramm lazackonzerv D-vitamin-tartalma is csupán 300-600 NE D-vitamin. Egyetlen tojássárgája 20 NE D-vitamint juttat a szervezetbe, és egy nagy pohár tej (226 g) is csak 100 NE D-vitaminnal gazdagítja a szervezetet.

Kijelenthető tehát, hogy a D-vitamin fő forrása a napsugárzás, és a napfényhiányos hónapokban a táplálkozás nem nyújt alternatívát a D-vitamin-pótlásra. Azaz, szükség van a patikaszerekre.

Forrás: Holick MF. The D-lightful vitamin D for child health. J Parenteral Enteral Nutr. 2012;36: Suppl. 1. 9-19.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.