A megfelelő C- és D-vitamin ellátottság mellett a vas, a cink és a szelén szedése járulhat hozzá a hajhullás megelőzéséhez, kezeléséhez.

Szezonálisan, alkalomszerűn vagy akár állandósultan is hullhat a haj. Bármelyikről legyen is szó, a panasz rendkívül zavaró. A vizsgálatok alapján bizonyos vitaminok és nyomelemek megfelelő mennyiségben való fogyasztása enyhíthet a panaszokon.

Az A-vitaminnal óvatosnak kell lenni, mert nagy mennyiségben fogyasztva akár hajhullást is generálhat.

A B-vitaminokkal kapcsolatos ismeretek ellentmondásosak, egyes vizsgálatok szerint érdemes például B2- (=riboflavin-) és B7- (=biotin-) vitaminokat szedni, mások szerint nem igazolható a hatásuk.

hajhullás vitamin
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A C- és különösen a D-vitamin pótlás jelentősége támogatott. A C-vitamin bevitelére kiváltképpen akkor kell odafigyelni, ha vashiányos a szervezet, és egyidejűleg vaspótlás is történik – a hajhullás visszaszorítására. A C-vitamin ugyanis elősegíti a vas felszívódását, szervezetbeni hasznosulását.

A hajhullás megelőzését és kezelését illetően a nyomelemek közül kiemelkedik a vas. A vaspótlásra a termékeny korú (menstruáló) nőknél fokozott tekintettel kell lenni.

A vas mellett a cink és a szelén bevitele is lényeges. A szelén esetén azonban a dozírozásnál az arany középutat kell követni (felnőtteknél napi 50-100 mikrogramm szelén-bevitel javasolható), ugyanis a szelén-túladagolás egyik tünete a hajhullás lehet.  

Forrás: Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2019;9(1):51-70.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.