Az emberek többsége úgy véli, a túlsúlyt leginkább valamilyen egészségi probléma okozza, az elhízottak mégis negatív, megbélyegző attitűdöknek vannak kitéve.

Magyarországon a felnőtt lakosság 30 százaléka elhízott, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is magasabb. Ezzel hazánk rendelkezik Európában a legrosszabb mutatókkal. Az előrejelzések szerint a jövőben tovább romlik a helyzet, ami nem csak az egyéni egészségi következmények miatt probléma, hanem a gazdaságra és a munkaerőpiacra is negatív hatással van.

Egy reprezentatív online felmérés eredménye szerint hazánkban 100 emberből 87 nemcsak elégedetlen a testsúlyával, hanem többségük rosszul is ítéli meg. A válaszadók körülbelül 20 százaléka érzi a súlyfelesleg miatt kialakuló egészségi problémák kellemetlen hatását. A megkérdezettek felének volt vagy jelenleg is van túlsúlyos hozzátartozója.

A válaszadók 40 százalékának már megfordult a fejében, hogy elhízása betegség, amit gyógyítani kellene, hiszen hiába mozognak rendszeresen és figyelnek oda az étkezésükre, nem fogynak. Leggyakrabban azonban önmagukat hibáztatják, akaratgyengének tartják magukat.

obezitás elhízás fogyókúra
Forrás: pixabay.com

Az egészséges táplálkozás és a testmozgás minden testsúlycsökkenést célul tűző beavatkozás eleme, de ezek nem mindig elegendőek a fogyáshoz, ugyanis a testünk az éhség növelésével és az energiafelhasználás csökkentésével kompenzál. Az éhségérzetet, étvágyat növelő hormonok változásai a fogyás után legalább egy évig fennállnak. Tehát nemcsak az életmódváltástól függ a fogyás, a túlsúllyal küzdők mégis rendszeresen szembesülnek a stigmatizációval életük szinte minden területén.

Forrás: www.novonordisk.hu
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.