A gombás körömfertőzés nem csak esztétikai probléma, hanem súlyos szövődményei is lehetnek, különösen a krónikus betegek esetében.

A körömgombát fonalas, sarjadzó vagy ritkább esetekben penészgombák okozhatják. A fertőzés jellemzőbb az őszi és a téli hónapokban a nem vagy rosszul szellőző, nedves, meleg, zárt, szoros cipők viselése, a körömsérülések vagy a nem megfelelő lábápolás miatt. A melegebb hónapokban pedig a strandok és az uszodák jelenthetnek kockázatot.

Tünetei

A köröm gombásodásának leggyakoribb tünetei közé tartozik a körömlemez elszíneződése és megvastagodása, a körömvég töredezettsége, vagy akár a köröm eltorzulása. Kezeletlen esetben a köröm törékennyé válik és felületesebb vagy mélyebb sebek, duzzanatok, bakteriális bőrgyulladások (például orbánc) alakulhatnak ki körülötte.

körömgomba fertőzés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Diagnózisa

Krónikus betegségek (cukorbetegség, vérképzőszervi betegségek, végtagok rossz vérellátása, legyengült immunrendszer, túlsúly) esetében a körömgomba tünetek észlelésekor mielőbb bőrgyógyász szakorvoshoz kell fordulni az esetlegesen kialakuló súlyosabb szövődmények megelőzése érdekében.

A szakszerű diagnózis felállítása fizikális és mikrobiológiai vizsgálattal kezdődik. Fontos, hogy bőrgyógyász szakorvos végezze, mert sok olyan körmöt érintő betegség (például pikkelysömör, ekcéma) is lehetséges, amelynek tünetei hasonlíthatnak a köröm gombás fertőzésének szimptómáira.

Kezelése

A bőrgyógyászati és mikológiai vizsgálat alapján kezdődik meg a célzott, helyileg történő gombaellenes kezelés (krémek, speciális körömlakkok). A gyógyulás azonban lassú folyamat, mert a hatóanyagok nehezebben jutnak be a köröm alá. Minél később kezdődik azonban a terápia, annál nagyobb annak a kockázata, hogy a gombás infekció több körömre is átterjed, esetleg másokat is megfertőz. Több körömre kiterjedt, súlyosabb esetekben már belsőleges gombaellenes kezelésre is szükség van.

Megelőzése

A megelőzés érdekében fokozottan kell figyelni a lábhigiénére (fürdés után mindig szárazra kell törölni a lábat, stb.), valamint kerülni kell a műanyag zoknik, cipők, papucsok viselését, de a mások is használt kád és a zuhanykabin használatánál is óvatosnak kell lenni. A strandokon és a fürdőkben, a közös öltözőkben, zuhanyzókban érdemes saját papucsot viselni és kerülni a mezítláb járkálást.

Forrás: Semmelweis Egyetem hírlevél
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.