Egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy három általánosan alkalmazott vírus- és maláriaellenes gyógyszer in vitro hatékonyan akadályozza az új koronavírus replikációját.

Az Észak-karolinai Állami Egyetem és a Collaborations Pharmaceuticals kutatóiból álló kutatócsapat három általánosan alkalmazott vírusellenes hatóanyagot - tiloron, kinakrin és pironaridin - vizsgált meg, amelyek hatékonynak bizonyultak az Ebola és a Marburg vírus ellen.

A kutatók olyan vegyületeket kerestek, amelyek megakadályozhatják a vírus bejutását a sejtbe. Azért választották ezeket a vegyületeket, mert ismert, hogy más, az Ebola vírus ellen sikeresen ható antivirális szerek is hatékonyan gátolják a SARS-CoV-2-t.

antivirális szerek
Forrás: pixabay.com

A vegyületeket laboratóriumban tesztelték a SARS-CoV-2, valamint a megfázást okozó egyik vírus (HCoV 229E) és az egér hepatitis vírus (MHV) ellen. A kutatók különféle sejtvonalakat használtak, amelyek az SARS-CoV-2 lehetséges célpontjait jelentették az emberi testben. A sejtvonalakat a különböző vírusokkal megfertőzték, majd megvizsgálták, hogy a vegyületek mennyire akadályozzák meg a vírus replikációját a különböző, majmokból származó és emberi sejtekben. Az emberi eredetű sejtvonalakban azt tapasztalták, hogy mindhárom vegyület hasonlóan működik, mint a remdesivir, amelyet jelenleg a COVID-19 kezelésére használnak. A különböző sejtvonalak eltérő válasza azonban rámutat arra, hogy a vegyületeket számos különféle sejtvonalban kell tesztelni a hamis eredmények kizárása érdekében.

A vizsgálat következő lépései közé tartozik a vegyületek hatékonyságának tesztelése egérmodellben, és további kutatómunka annak megértése érdekében, hogy miként gátolják a vírusreplikációt.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/three-common-antiviral-drugs-potentially-effective-against-covid-19/
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.