A kisgyermek élvezi, amikor egy családtag a csuklójánál fogva megpörgeti vagy a kezüknél fogva felhúzza, hogy átugorja a tócsát. De nem árt az óvatosság!

A gyermek felemelése vagy karon ragadása könyökficamot okozhat. Ez akkor fordul elő, amikor a gyermek alsó karjának csontja részben elmozdul a könyökcsuklónál, ami hirtelen fájdalmat okoz a könyök körül. Ez jóindulatú probléma, de fájdalmas a kisgyermek számára. Leggyakrabban a 2-5 év közötti gyerekeknél fordul elő, akiknek a csontjai és az ízületi szalagjai még éretlenek és fejlődnek.

A jó hír az, hogy van egy egyszerű módszer, amellyel a könyök visszaállítható a helyére. Ezt azonban ne próbálja ki otthon a szülő, hacsak nem teljesen biztos abban, hogy gyermeke fájdalmát valóban a könyökficam okozza.

Honnan tudhatja, hogy a gyermeknek kificamodott a könyöke?

A legnyilvánvalóbb jele az, hogy a fájdalom azután kezdődik, miután a kisgyermeket a karjainál fogva meghúzták vagy felemelték. A könyökficamot általában nem az elesés okozza, ezért ha gyermeke elesés után könyökfájdalomra panaszkodik, vagy duzzanatot, deformitást észlel, forduljon orvoshoz - lehet, hogy valami komolyabb kiváltó oka van (például törés).

könyökficam gyermekbetegség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hogyan lehet enyhíteni a könyökficam okozta fájdalmat?

Ha biztos abban, hogy gyermeke fájdalmát a könyökficam okozta, próbálja meg ezt a manővert, amely megszüntetheti a fájdalmát:

  1. Egyenesítse ki a gyermek karját, és egyik kezében tartsa a könyökét.
  2. Fordítsa el a karját úgy, hogy a tenyér a mennyezet felé „nézzen”.
  3. Hajlítsa meg a könyökét úgy, hogy tenyere hozzáérjen a vállához.

Ha gyermekének erős fájdalma van ahhoz, hogy ezt elviselje, vagy ha nem működik, akkor mielőbb orvoshoz kell vinnie.

A kihívás az, ha egyszer megtörténik egy gyermekkel, valószínűleg megismétlődik, de a gyerekek általában 5-6 éves korukra kinőnek belőle. A legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy a lehető legkíméletesebb legyen, amikor gyermekét a csuklójánál vagy a kezénél fogva emeli.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.