A COVID-19 járvány harmadik hullámának tetőzésekor, vagyis a legnagyobb szükség idején kapott csúcstechnológiás lélegeztetőgépet a Szegedi Tudományegyetem.

A COVID-19 járvány harmadik hullámának tetőzésekor, vagyis a legnagyobb szükség idején kapott csúcstechnológiás lélegeztetőgépet a Szegedi Tudományegyetem.

Az új koronavírus a tüdőben okozza a legjelentősebb károkat, a tüneteket a légzéselégtelenség dominálja. A dél-alföldi régióban első ECMO (teljes nevén extra corporális, vagyis testen kívüli membrán oxigenátor) készülék alkalmazásával idő nyerhető, amíg a szervezet leküzdi a vírust annyira, hogy a tüdő működése ismét elfogadható legyen. Az ECMO valójában egy "műtüdő", amely a testen kívülre vezetett vér oxigéntelítésére és a szén-dioxid eltávolítására szolgál.

lélegeztetőgép covid
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A COVID-19 járvány legyőzését követően is számos megbetegedés esetén alkalmazható az életmentő beavatkozások elvégzésére. Az új készülék tehát nemcsak az új koronavírus okozta fertőzésben szenvedők, hanem például a csecsemők életét is megmentheti (fejlődési rendellenességek, szívműtétek esetében), mivel a szívet és a tüdőt akár egyszerre, hetekig is tudja helyettesíteni, valamint segítségével jelentősen csökkenthető a tartós szövődmények kialakulása a súlyos szív-és tüdőbetegségek esetén.

A lélegeztetőgép használata komoly szakmai felkészültséget igényel, így az ilyen típusú orvostechnikai gépet oda érdemes telepíteni, ahol megfelelően képzettek az egészségügyben dolgozó szakemberek és az ellátás olyan sokrétű, hogy az innovatív, csúcstechnológiás berendezés folyamatosan, nagy kihasználtsággal működtethető.

Forrás: Szegedi Tudományegyetem sajtóközleménye
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.