Ha egy csomót találunk a testünkön, a legtöbbünk azonnal aggódni kezd. Végül is a csomó ritka esetekben daganatos betegséget is jelezhet.

Minden csomó aggodalomra ad okot?

A jó hír az, hogy a csomók többsége ártalmatlan és nem okoz problémát, de számos bőr- vagy egyéb betegség okozhat csomókat és dudorokat a bőr felszínén vagy közvetlenül a bőr alatt.

Azok a csomók, amelyek miatt nem kell aggódni, megkülönböztető jellemzőkkel rendelkeznek. Ezek általában a következők:

  • puha tapintatú
  • mozog és megváltoztatja a formáját, amikor megérinti
  • a bőr felületes vagy zsíros rétegében található.

A testmozgáshoz kapcsolódó csomók

Az egyik fő jelző az, ha össze tudja kapcsolni a csomó megjelenését egy adott traumával vagy tevékenységgel. A sportolók minden szinten megtapasztalják az edzés, a verseny vagy más fizikai tevékenység következtében fellépő esetleges ütéseket. Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy kövesse az alapvető módszert: pihenés, jegelés, kompresszió és felemelés. Ha idővel a csomó vagy a duzzanat mérete csökken, ez megnyugtató jele annak, hogy ártalmatlan és nem kell aggódnia.

ganglion ciszta
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ciszták

Az egyik leggyakoribb állapot, amely csomókat, dudorokat vagy duzzanatokat okoz. Gyakori a Baker-ciszta, ami a térd mögött kialakuló folyadékkal teli dudor és a ganglion ciszta, amely zselészerű folyadékkal vannak tele, és az inakon, ízületeken alakulhat ki.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ritka esetekben a bőr alatti megmagyarázhatatlan csomó, dudor vagy duzzanat egy súlyosabb probléma jele is lehet.

A rákos csomók általában nagyok, kemények és fájdalmasak, a méretük pedig folyamatosan növekszik. Megjelenhetnek a mellben, a herékben vagy a nyakban, de a karokban és a lábakban is előfordulhatnak.

A rákos csomók egyik típusát, amely szinte bárhol a testben kialakulhat, lágyrész szarkómának nevezik. A test lágy szövetei közé tartoznak az izmok, az inak (az izmokat a csontokkal összekötő szálak), a zsír, az erek, a nyirokerek, az idegek és az ízületek körüli szövetek. Leggyakrabban azonban a lábakban, a karokban, a mellkasban vagy a has mögötti területen fordul elő. A korai szakaszban ritkán okoz tüneteket, mert a daganatok gyakran a szövet mélyén helyezkednek el és meglehetősen nagyra nőhet, mielőtt tüneteket okozna.

Más betegségek (például gyulladás miatti duzzadt nyirokcsomók, ízületi gyulladás) is csomókat okozhatnak, amiket érdemes figyelemmel kísérni.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.