Ha a szezonális allergia tünetei a várandósság állapotában jelentkeznek, az eddig alkalmazott terápiás lehetőségek korlátozottabbá válhatnak.

Nehéz megjósolni, hogy a szokásosan tapasztalt dolgok hogyan befolyásolják a babát a terhesség alatt. Az allergiások számára fontos tudni, hogy mi biztonságos és mi jelenthet kockázatot. A jó hír az - függetlenül attól, hogy szezonális allergiás tünetei enyhék vagy súlyosak-e a terhesség alatt - a tényleges tünetek valószínűleg nem befolyásolják a baba fejlődését. A szokásos tüneti terápiás szereken azonban változtatni kell a babát fenyegető kockázatok miatt.

1. A lehető legnagyobb mértékben kerülje az allergiát kiváltó tényezőket

A környezeti allergének (penész, virágpor, állati szőr) okolhatók leggyakrabban az allergiás tünetekért. Ugyanakkor ezek a legnehezebben elkerülhető allergének. Ha magas a pollenszint, ajánlatos korlátozni a szabadban töltött időt. Emellett érdemes zárva tartani az ablakokat, és bekapcsolni a légkondicionálót vagy a ventilátort az expozíció csökkentése érdekében. A beltérben gyakran előforduló penész és állati szőr esetén érdemes ennek ellenkezőjét kipróbálni és kinyitni az ablakokat (olyan időszakokban, amikor a pollenszint alacsony).

2. Kezelje az enyhe tüneteket otthoni gyógymódokkal

Az orrdugulás gyakori a terhesség alatt. A párásító használata néha segíthet a probléma megoldásában. Ugyan nem távolítja el az allergéneket a környezetből, de segíthet megnyugtatni az irritált orrjáratokat. Kipróbálható a sós vizes orrspray is.

allergia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. Legyen óvatos a vény nélkül kapható allergiás gyógyszerekkel kapcsolatban

Számos allergia elleni gyógyszer nem biztonságos a terhesség alatt. A loratadin és a cetirizin hatóanyagú, vény nélkül kapható antihisztamin gyógyszerek használatát biztonságosnak tartják a terhesség és szoptatás alatt, de mindenképpen beszélje meg alkalmazásukat a kezelőorvosával.

4. Próbálja ki a szteroidos orrspray-t

Ha allergiája súlyos, és mindenképpen gyógyszerre van szükség, kipróbálható az szteroidot tartalmazó orrspray. Ezt biztonságosan lehet használni a terhesség alatt.

5. Vigyázzon a vényköteles gyógyszerekkel és gyógynövényekkel

A dekongesztánsok és a pszeudoefedrin használata nem javasolt a terhesség alatt, mert nem tudható, milyen reakciót váltanak ki, így ezeket kerülni kell az első trimeszterben. A második és a harmadik trimeszterben a kezelőorvos már engedélyezheti az alkalmazását, amennyiben nincs magas vérnyomása. Ami a gyógynövényeket és az aromaterápiát illeti, a terhes nőkre gyakorolt ​​hatásukat még nem vizsgálták kellőképpen.

Ha kipróbálta ezeket a kezelési lehetőségeket, de nem enyhülnek a tünetek, emlékeztesse magát arra, hogy a probléma csak átmeneti. A tüneteik ugyan kellemetlenek lehetnek, de sem a terhesség, sem a szezonális allergia nem tart örökké.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.