Mindannyian tudjuk, hogy a dohányzás ártalmas az egészségre. De úgy tűnik, a dohányzás a személyiségre is káros hatással van.

Egy közelmúltban megjelent tanulmány arról számolt be, hogy azokhoz az emberekhez képest, akik nem dohányoztak, a dohányzók nagyobb valószínűséggel számoltak be változásokról személyiségük bizonyos aspektusaiban. Sőt, a dohányzásról való leszokás nem segített visszafordítani ezeket a változásokat.

A vizsgálatok mindegyikében a résztvevők, akik 20 és 92 év közöttiek voltak, kitöltöttek egy kérdőívet, amelyben megkérdezték őket a dohányzási szokásaikról. A felmérések olyan kérdéseket tartalmaztak, amelyek célja annak értékelése volt, hogy a résztvevők hova esnek az öt személyiségjegy (nyitottság, extroverzió, egyetértés, lelkiismeretesség és neurotizmus) spektrumán. Ezután 4-18 évvel később ugyanazok a résztvevők ismét kitöltötték ugyanazt a felmérést.

dohányzás személyiségváltozás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az eredmények szerint összességében a dohányzó emberek nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy az évek során kevésbé extrovertáltak, nyitottak, kedvesek és lelkiismeretesek, ugyanakkor idegesebbé váltak. Úgy tűnt, hogy a dohányzásról leszokottak esetében ez a tény már nem segítette a személyiségváltozásuk visszafordulását.

Ennek hátterében - legalább részben - az egészségi problémák is szerepet játszhatnak. Például a dohányzásról leszokók gyakran híznak, ami nagyobb kockázatot jelenthet számukra a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában. Az ilyen betegségek megterhelhetik és fokozatosan megváltoztathatják a személyiséget.

A dohányzás és a személyiség változásai között fennálló összefüggés magyarázatára a kutatóknak számos lehetséges magyarázatuk van. Előfordulhat, hogy a dohányzó emberek nagyobb valószínűséggel tapasztalnak depressziót és szervi betegségeket az idő múlásával, ami viszont hasonló tulajdonságokhoz vezethet, mint amiket ebben a tanulmányban kiemeltek. Magyarázat lehet az is, hogy a dohányosok nem alszanak olyan jól, az alvásproblémák pedig ugyanezen személyiségváltozásokhoz kapcsolódnak.

Forrás: https://www.discovermagazine.com/health/long-term-smoking-might-change-your-personality
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.