Ahhoz, hogy észrevegyük, valami nem stimmel páncélos lakótársunkkal, alaposan ismerni kell szokásait és az életmódját. A legyakoribb betegségeket olykor a szakavatott teknőstartó sem veszi azonnal észre, épp ezért nem árt alaposabban szemügyre venni a teknőst. Melyek azok a betegségek, amik még otthon kezelhetők és mikor kell állatorvoshoz fordulni?

A teknősök szívós állatok, a megfelelő étrend és a megfelelő méretű akváriummal sok problémát kiküszöbölhetünk, hiszen a számára minél megfelelőbb környezet biztosításával számtalan betegség megelőzhetővé válik. A teknősök alapvetően szívós jószágok, de időközönként ők is megbetegedhetnek.

A megpuhult, eldeformálódott páncél problémája

A leggyakoribb és talán legijesztőbb teknősbetegség a megpuhult páncél, avagy a szakzsargon szerint a rachitisz vitaminhiány-betegsége. A megpuhuló vagy eldeformálódó páncél oka mögött a kalciumhiány és vagy a napozás hiánya áll.

A vitaminhiánytól kialakuló páncélpuhaság az egyoldalú étrendre vezethető vissza, azaz a túl sok szárított csemegére, a fagyasztott hal vagy garnéla helyett. Ugyanakkor a nem megfelelő hőmérséklet vagy a túl gyors növekedés is okozhat páncélproblémákat.

Hogyha a betegség már súlyos, akkor a teknős étvágytalan és nem tudja kinyitni a szemét. Mindenképp állatorvoshoz kell vele fordulni, aki injekciókúrával állítja helyre a szervezeti egyensúlyt.

Akváriumbetegség

Talán meglepő az a tény, de a nem megfelelően berendezett akvárium is okozhat problémákat. A teknősök száján lévő szarukáva ugyanis képes a túlnövésre, hogyha túl sok lágy táplálékot kap, és az akvárium talajáról való felcsipegetés során sem koptathatja, mert az mondjuk kő helyett homok.

De a túl kicsi akvárium is okozhat problémát, például túlnőhet a teknős karma.

Komoly gond: tüdőgyulladás

A helytelen tartás másik gyakori következménye a tüdőgyulladás, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a víz kevésszer van tisztítva, ami miatt a baktériumok könnyel elszaporodnak. Szintén okozhatja télen az akvárium fölé áramló hideg levegő a bacilusok elszaporodását és ezáltal a tüdőgyulladást is.

A vízi teknősöknél a tüdőgyulladást igen hamar ki lehet szúrni, mert az állat féloldalasan kezd el lebegni. A beteg állatot azonnal orvoshoz kell vinni, ahol antibiotikumos injekciós kezeléssel gyógyítható a betegség.

Kitüremkedett végbél vagy pénisz

A víziteknősöknél teljesen általános az, hogy a párzási időszakban kidugják a péniszüket. A legtöbb teknőssel foglalkozó szakportál gyakori betegségként tünteti fel a szóban forgó jelenséget, aminek az az oka, hogyha párzás után, vagy, ha a faroktő tájékán valamilyen sebet ejtenek az állaton, a pénisz láthatóan kitüremkedik a kloakából. Az is előfordulhat, hogy a végbél türemkedik ki a kloakából.

Midként esetben azonnal keressük fel az állatorvost.

Képek forrása: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.