A diabétesz gyógyíthatatlan betegség, de 10 egyszerű, könnyen betartható módszerrel jelentősen csökkenthető a súlyos szövődmények kockázata.

Íme 10 módszer arra, hogy aktív(abb) szerepet vállaljon a cukorbetegsége kezelésében és életminősége javításában.

1. Vegye komolyan a cukorbetegsége kezelését

A cukorbetegséggel foglalkozó csoport tagjai (például diabetológus szakorvos, háziorvos, szakápoló és dietetikus) segíthetnek a cukorbetegség gondozási alapjainak elsajátításában, de ezeket be kell tartani. Törekedni kell az egészséges táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra. Emellett a vércukorszint rendszeres ellenőrzésére is szükség van.

2. Ne dohányozzon

A dohányzás növeli a 2-es típusú cukorbetegség és szövődményeinek a kockázatát, beleértve:

  • csökkent véráramlás a lábakban, ami fertőzésekhez, fekélyekhez és a láb egy részének műtéti eltávolításához (amputáció) vezethet
  • szív – és érrendszeri betegség
  • stroke
  • szembetegség, amely vaksághoz vezethet
  • idegkárosodás
  • vesebetegség
  • korai halálozás.

Beszéljen kezelőorvosával a dohányzás abbahagyásának módszereiről.

3. Ügyeljen a vérnyomására és a koleszterinszintjére

A cukorbetegséghez, a magas vérnyomás és koleszterinszint károsíthatja az ereket, szívrohamhoz, szélütéshez vagy más életveszélyes állapothoz vezetve. Az egészséges, csökkentett zsírtartalmú étrend és a rendszeres testmozgás nagymértékben hozzájárulhat a magas vérnyomás csökkentéséhez és a koleszterinszint szabályozásához. Szükség esetén gyógyszerek szedésére is szükség lehet.

4. Rendszeres járjon kontrollvizsgálatokra

Évente legalább két alkalommal menjen el diabetológiai és szemészeti vizsgálatra, hogy időben fény derüljön az esetleges, időben elkezdett kezeléssel visszafordítható, cukorbetegséggel összefüggő szövődményekre (például vese- vagy idegkárosodás, szívbetegség, retinakárosodás, szürkehályog).

5. Védőoltásokra is szükség van

A cukorbetegség miatt bizonyos fertőzések (például influenza, tüdőgyulladás, hepatitis B fertőzés) kockázata nagyobb, de védőoltással általában megelőzhetők.

6. Vigyázzon a fogaira

A cukorbetegség hajlamosíthat az ínyfertőzésekre, ezért naponta legalább kétszer mosson fogat fluoridos fogkrémmel és évente két alkalommal ellenőriztesse a fogait. Ha az ínye vérzik, vagy vörösnek, duzzadtnak, mielőbb menjen el a fogorvoshoz.

cukorbetegség szövődmények
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

7. Ügyeljen a lábaira

A magas vércukorszint csökkentheti a véráramlást és károsíthatja a láb idegeit. Kezelés nélkül a különböző sérülések súlyos fertőzéseket okozhatnak. A lábproblémák megelőzése:

  • Naponta mossa meg a lábát langyos vízben, majd óvatosan szárítsa meg, különösen a lábujjak között. Kerülje a láb áztatását, mert ez kiszáríthatja a bőrt.
  • Hidratálja a lábát testápoló krémmel vagy vazelinnel, de ne kenjen a lábujjai közé, mert az extra nedvesség miatt fertőzés alakulhat ki.
  • Naponta ellenőrizze a lábát bőrkeményedést, hólyagokot, sebeket, bőrpírt vagy duzzanatot keresve.
  • Ha a lábán lévő seb néhány napon belül nem kezd el gyógyulni, mielőbb keresse fel az orvosát.
  • Ne járkáljon mezítláb.

8. Szedjen aszpirint

Ha szív- és érrendszeri kockázati tényezői (például dohányzás, magas vérnyomás) is vannak, a kezelőorvos javasolhatja az aszpirin napi szedését, hogy csökkentse a szívinfarktus és a stroke rizikóját.

9. Ha alkoholt fogyaszt, tegye mértékkel

Az alkohol magas vagy alacsony vércukorszintet okozhat, attól függően, hogy mennyit iszik és eszik-e közben. Ha az alkohol mellett dönt, akkor ügyeljen a mértékletességre és mindig étkezés közben igyon. Ne felejtse el az összes elfogyasztott alkohol kalóriáját a napi kalóriaszámításba bevenni. Figyeljen arra, hogy az alkohol később alacsony vércukorszinthez vezethet, különösen azok számára, akik inzulint használnak.

10. Kerülje a stresszt

Stressz esetén könnyen elhanyagolható a szokásos cukorbetegség gondozási rutin, ezért javasolt a különböző relaxációs technikák megtanulása, valamint a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.