A bőrünk szépsége, üdesége, ráncmentessége egy bizonyos kor után egyre csökken, ám a megfelelő táplálkozással nagyon sokat tehetünk, hogy arcunk egészséget és fiatalságot sugározzon.

Az étrend nagyban befolyásolja az egészségünket, a vitalitásunkat, a súlyunkat vagy akár a sejtekben zajló öregedési folyamatokat. Az arcbőr és általában a bőr meghálálja, ha olyan élelmiszereket, ételeket fogyasztunk, melyek gazdagok a bőrsejteket tápláló hatóanyagokban: vitaminokban, természetes zsírsavakban, polifenolokban, antioxidánsokban, kollagénben vagy hialuronsavban.

szep_bor_taplalkozas
Forrás: unsplash.com
  • A halfélék és tengeri herkentyűk minden formája a bőr igazi barátai. Arra kell csak figyelni, hogy a tenyésztett (nem vadvízi) halak milyen forrásból származnak, mert esetenként szennyezett lehet a húsuk. A halfélék tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, mely a bőrt rugalmassá és széppé teszik, de emellett az anyagcserénket is befolyásolják és csökkentik a gyulladásos folyamatokat. Hasonló szerepe van a bennük lévő E-vitaminnak és a cinknek is, amely gyorsítja a sebgyógyulást.

  • Az avokádó is magas zsírtartalma miatt remek bőrvédő, ráadásul a fogyókúrák, diéták támogatója is. Tele van E- és C-vitaminnal, de ezeken túl számos ásványi anyag megtalálható benne. Meg is ehetjük, de pépként pakolást is készíthetünk belőle.

  • Az édesburgonya és répa tele van béta-karotinnal, mely önmagában a bőr védelméért felelős, segíti a szép szín elérését és antioxidáns, tehát az öregedési faktorokat kiiktatja. Ráadásul az A-vitamin provitaminja, vagyis belőle tud képződni, ami a szem egészségéért is felelős.

  • A brokkoli igazoltan nagyon egészséges. Mindenféle vitamint tartalmaz, köztük K-vitamint is, ami a vérképzésben is fontos szerepet játszik. Luteintartalma különösen jót tesz a bőrnek és a látásunknak.

  • Egy kis öröm az édesszájúaknak, hogy az étcsokoládé fogyasztása is kedvez a bőrnek, mértékkel fogyasztva akár a ketogén étrendbe is belefér.

  • A zöld és fehér tea a polifenolok és antioxidánsok "tárháza". Serkentik a méregtelenítést, katekint és sok-sok jótékony fitotápanyagot tartalmaznak. Hatásukra az üdeséget nemcsak bőrünkön, hanem belülről is fogjuk érezni.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/12-foods-for-healthy-skin
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.