A kortizol a szervezetben termelődő stresszhormon, mely hosszú távon káros változásokat idéz elő a szervezetben.

A stresszhormonok jelenléte egy túlélési reakció. Ha olyan esemény következik be, amely miatt vészreakcióba kell kapcsolnunk (ez lehet tényleges testi, de szellemi is), akkor az agyunk utasítja a mellékvesét, hogy termeljen több kortizolt. Ennek hatására szaporább lesz a pulzus és a légzés, megnő a vérnyomás a vércukorszint, valamint lassul az emésztés. Vagyis a test felvértezi magát az „üss vagy menekülj” helyzetre, ami lehet egy vizsgaszituáció, de akár egy veszélyhelyzet is, aminek elhárításához nagyobb fizikai erőkifejtés kell. Ha a vészhelyzet véget ér, a kortizol szintje - normál esetben - csökken.

kortizol szint csökkentése
Forrás: unsplash.com

Probléma azért van, mert manapság egyre gyakrabban stresszelünk, nem tudjuk kikapcsolni ezt a felfokozott állapotot. A kortizolszintünk így túl hosszú időn keresztül marad magas. Ez pedig számtalan betegséget okozhat (például magasvérnyomás betegség, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek). A kortizol hatására szorongó, depresszív hangulatingadozás és elhízás is kialakulhat. Krónikus szövődményei között szerepel a csontritkulás, a fertőzésekre és a gyulladásokra való hajlam, valamint a tartós levert hangulat.

Hogyan csökkenthetjük a kortizol szintünket?

  1. Aludjunk többet! Az álmatlanság és az alváshiány növeli a kortizol termelését. Ha kell, vegyünk be melatonint vagy növényi nyugtató drazsét.

  2. Kerüljük a koffeint és az egyéb élénkítő hatóanyagokat!

  3. Mozogjunk többet! A könnyed, nem túl intenzív testmozgás segít a szervezetnek csökkenteni a kortizolszintet. Ügyeljünk azonban arra, hogy a túl intenzív sport fokozza a kortizol termelését.

  4. Kapcsolódjunk ki, pihenjünk többet, tanuljunk meg relaxálni! A mentális egészség és rehabilitáció a hatékony stresszkezelés legjobb módszere.

  5. Figyeljünk a táplálkozásra! Kerüljük a szénhidrátdús, cukorral túltelített élelmiszereket! Törekedjünk rá, hogy minél kevésbé legyen feldolgozva az étel, amit megveszünk! Fogyasszunk többet a zöldségekből, ha nem vagyunk vegetáriánusok, együnk vörös húst, halat, tojást. 

  6. Érdemes kisállatok közelében lenni. Persze emiatt ne szerezzünk be egy teknőst, de tanulmányok igazolják, hogy a kutyák, macskák jelenléte megnyugtató, a velük, róluk való gondoskodás elűzi a stresszt.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/ways-to-lower-cortisol?fbclid=IwAR29v40ss75672lXisUKPCTXMQSyHGVNVWwozIeLzZeE4UtmbsSteEHoBXg
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.