Fontos tudni arról, hogy a nők elleni erőszak jelen lehet a környezetünkben.

A magyar nők több mint 23 százaléka szenved el élete során valamilyen fajta erőszakot, azonban mégis a legtöbben úgy gondoljuk, a bántalmazás nincs jelen környezetünkben, hiszen ismerőseinken nem látunk sebeket, zúzódásokat.

Fontos kiemelni, hogy nem csak fizikai, hanem lelki erőszakról, gazdasági korlátozásról is beszélünk kapcsolati erőszak néven, hiszen az imént felsoroltak legalább akkora problémát jelentenek világszerte és ugyanakkora sebeket ejtenek az elszenvedőkön, csak éppen nincsenek látható nyomai. Sajnos bárki lehet áldozat, és ha felismerjük a jeleket valakin, mindenképp irányítsuk a kapcsolati erőszak áldozatait segítő szervezetekhez. Érdemes nyitott szemmel járni és figyelni a bántalmazás - mindegy, hogy lelki vagy fizikai - jeleit nőtársainkon.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet statisztikái szerint Magyarországon nagyjából minden ötödik nő elszenved élete során valamilyen erőszakot a kapcsolatában, ami lehet lelki-, testi-, szexuális erőszak vagy gazdasági ellehetetlenítés, korlátozás is. Bárki lehet bántalmazott és bárki lehet bántalmazó, nem függ iskolai végzettségtől, vagyoni helyzettől vagy nemi hovatartozástól, habár tény, hogy a nők gyakrabban válnak a kapcsolati erőszak áldozatává. 

erőszak
Forrás: unsplash.com

A legtöbb fajta kapcsolati erőszakot nem könnyű észrevenni, hiszen nincsenek fizikai jelei, ráadásul a bántalmazottak sokszor a titokban tartásra törekednek, és az olyan sebeket, mint a megfélemlítés, függőség érzése, bizonytalanság, szégyen, nehéz észrevenni. A bántalmazók ráadásul annyira megfélemlítik áldozatukat, hogy elhitetik velük, nem képesek egyedül létezni, sőt a bántalmazottakban függőségérzést alakítanak ki, a bántalmazottak önértékelése teljesen lecsökken. Gyakran gondolják úgy, hogy ők tehetnek a történtekről és a legtöbb esetben szégyellik, ami velük történik. A fizikai erőszak következtében kialakuló megmagyarázhatatlan sebeken, hegeken és foltokon túlmutatva, a fizikai vagy lelki erőszak áldozatai gyakran válnak erőtlenné, depresszió, alvás-, evészavar alakulhat ki náluk, amelyek egyéb betegségeket előidézve akadályozhatják munkavégzésüket és mindennapi életvitelüket.

Éppen ezért fontos, hogy figyeljünk egymásra, ismerjük fel a jeleket és nyújtsunk segítséget a rászorulóknak. 

Ha megtudjuk, hogy valakit erőszak ér, mindenképpen támogassuk, tudassuk vele, hogy nincs egyedül, és van kihez fordulnia. Sose vonjuk kérdőre, türelemmel hallgassuk meg és támogassuk abban, hogy segítséget kérjen. 

A krízisambulanciák hiánypótló szolgáltatásai ingyenesek, előre egyeztetett időpontban és akár anonim módon is segítséget lehet kérni. A www.aszeretetnemart.hu honlapon megtalálható a krízisambulanciák elérhetősége. Jelenleg az Ökumenikus Segélyszervezet jogász, pszichológus és szociális munkás szakemberei személyes és online tanácsadás formájában is rendelkezésre állnak. Továbbá A szeretet nem árt elnevezésű Facebook és Instagram oldalakon is hasznos információkat találhatunk a témával kapcsolatban.

Forrás: aszeretetnemart.hu
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.