Az emberek igényei változóak, ha az alvásról van szó. De mi történik, ha az alvásmennyiségünk csökkenése már az egészségünk rovására megy?

Nem nagy ördöngösség rájönni, hogy mikor vagyunk kimerültek, hiszen gyengének, lassúnak érezzük magunkat, kevésbé vagyunk produktívak, mint máskor és a szemünk alatti karikák élesebben rajzolódnak ki. Ezek azonban a kóros kialvatlanság jelei is lehetnek, de ezeken kívül még számos más tünet mutathat arra, ha ebben szenvedünk.

Folyamatos éhségérzet

Ha az agy nem kapja meg a megfelelő energiát az alvásból, akkor az ételekből próbálja azt beszerezni. Az éhségérzet kiváltásáért felelős ghrelinhormon termelése ilyenkor fokozódhat. Ha túl sok van belőle, akkor zsíros és cukros ételeket kívánunk.

hízás
Forrás: unsplash.com

Hízás

Bár a hízásnak számos más oka is van, a kialvatlanság egy lehet közülük. Fáradtan kevésbé figyeljük arra, hogy mit eszünk, csak olyan dolgokat keresünk, amik ébren tartanak. Az előbb említett folytonos éhségérzet következménye előbb-utóbb a hízás lesz.

Fokozottabb impulzivitás

Az emberek hajlamosak gondolkodás nélkül cselekedni, ha fáradtak. Nehezebben mondunk le káros dolgokról ("Nem kellett volna megennem azt az utolsó tábla csokit") és hamarabb válunk idegessé, ha stresszhatás ér minket, mert ilyenkor kevésbé hatékonyan működik az önkontrollunk.

Rosszabb memória

Gyermekkorunkban nem hiába mondták a szüleink, hogy feküdjünk le időben aludni a fontos dolgozatok előtt. A fáradtság meggátolja az agy hippokampuszában a fehérjeszintézist, mely a terület az emlékezést, az érzelmeket és a tanulást irányítja. 

munka
Forrás: pexels.com

Nehezebb döntéshozatal

Nem a személyiségünkből fakadó döntési nehézségekről van szó, hanem arról, ha a szokásosnál nagyobb problémát okoz a magánéletünk és a munkahelyünk helyzeteit kezelni. Az időbeosztás és a problémamegoldás nehezebbé válik, ha nem alszunk eleget.

Koordinációs zavarok

Néhány alkalommal megbotlani nem különleges, mindenkivel megesik. De ha napjában többször is előfordul, az utalhat a kialvatlanságra is, mivel a fáradtságtól az idegrendszerünkben kihagyások keletkezhetnek. Ettől lassul a reakcióidő és nehezebben koncentrálunk.

Gyakoribb fertőzések

A kevés alvás az immunrendszernek sem tesz jót, és ha az legyengül, a vírusok és baktériumok is nagyobb eséllyel okoznak fertőzéseket. A citokinnek nevezett fehérjék olyan jelzőmolekulák, amelyek az immunválaszban játszanak fontos szerepet, és ezek alvás közben termelődnek.

szemüveg látás
Forrás: unsplash.com

Rosszabb látás

Ha a szemünk állapota egyébként jó, mégis hirtelen problémáink adódnak a látással, gyanakodhatunk alváshiányra. Ennek oka, hogy ha fáradtak vagyunk, a szemünk izmait sem tudjuk megfelelő módon kontrollálni.

Bőrproblémák 

Az egészséges táplálkozás mellett az elegendő alvás is fontos, hogy bőrünk szép legyen. Így meglátszik rajta, ha nem aludtuk ki magunkat.


Forrás: https://www.health.com/mind-body/signs-of-sleep-deprivation
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.