Ha valaki súlyos betegséggel kénytelen együtt élni, nem mindegy, hogy ezt hogyan kezelik a munkahelyén, mennyit tudnak róla, és miként tudja megkönnyíteni saját hétköznapjait.

Egyre többen szenvednek valamilyen krónikus betegséggel. Ilyen lehet a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, a pánikbetegség, a depresszió, az inkontinencia és az autoimmun gyulladás. Hasonló problémát jelenthet azonban egy spektrum állapot (például ADHD vagy Tourette-szindróma) is. Egy ismert foglalkozásterapeuta ajánlásaival könnyebbé tehetjük mindenki életét, főként a munka vonatkozásában. Így egyensúlyt teremthetünk a betegségünk/állapotunk és a munkavégzés között.

krónikus betegség és a munkahely
Forrás: unsplash.com
  1. El kell dönteni, hogy megosszuk-e a problémát a kollégákkal. Az egészségi ártalmakat sokan szégyellik, pedig nem kellene. Egyrészt bárkit érinthet, másrészt maga a tény is megnyugtató lehet, ha a főnök vagy kolléga be van avatva, és baj esetén tudja, hogy miben segítsen. Így a munkavégzés is felszabadultabb lehet.

  2. Érdeklődjünk a HR-osztályon, milyen egészségügyi és családpolitikai szabályozások vannak érvényben. Jó tudni, hogy mennyi szabadság jár, hogyan lehet betegállományba menni, van-e fizetés nélküli szabadság a lehetőségek között, van-e mód távmunkára, online munkavégzésre. 

  3. Az orvosunk legyen a szövetségesünk. A jó és kompetens orvos kiválasztása nemcsak szakmai értelemben fontos, hanem emberi vonatkozásban is. A jó orvos nemcsak gyógyszert ír fel és diagnosztizál, hanem valóban elősegíti az életminőség javulását, tanácsokat ad, szakembert ajánl, és akár segít a munkahelyi helyzet igazolásában is. Legyünk vele őszinték és mindig nyíltan kommunikáljunk.

  4. Vezessünk listát! Bizonyos krónikus betegségben szenvedők számára a hosszú napirendre való emlékezés nagyon nehéz, mert fáradtak, levertek gyógyszerek vagy egyéb okok miatt. A szervezettség érdekében vezessünk munkanaplót, jegyezzük fel előző nap vagy reggel, hogy mi mindent kell elvégeznünk.

  5. Ne felejtsünk el kikapcsolódni. Nagyon fontos a súlyos állapotoknál a pihenés képessége, hogy a test, az elme tudjon regenerálódni. Különösen nehéz ez egy hiperaktív személynél. Saját magunknak kell kitapasztalni, milyen dolgok nyugtatnak meg, kapcsolnak ki, töltenek fel vagy segítik elő az alvást és regenerálódást.

Forrás: https://www.healthline.com/health/tips-for-managing-a-job-and-chronic-illness?fbclid=IwAR3Ph5SvoPz6gRAiJNOZBk87R8WXe95CRz25Q9wA-4dP6k8F_vsoCBNP8bs#3.-Develop-a-good-rapport-with-your-doctor
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.