Az ADHD a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart jelenti, mely állapot az érintettet gyermekkorától az élete végéig végigkíséri. Ezért az ADHD-s embereknek nem való bármilyen típusú munka.

Az ADHD egy spektrum betegség, vagyis eltérő mértékben és minőségben van jelen az érintett ember életében. Általában valamilyen funkciókieséssel jár, magában hordozva a figyelemzavart, az impulzivitást és hiperaktivitást. Jellemző továbbá a tervező-szervező agyi funkciók gyengébb működése is, amely a mindennapokban is jelentkezik. Az ADHD ugyanakkor nem egy kezelhetetlen személyiséget takar, a spektrum jellegzetességeit akár előnnyé is lehet kovácsolni a megfelelő célok vagy munka megtalálásával, amiben egy ADHD-s ki tud teljesedni.

adhd_munkavegzes
Forrás: unsplash.com

Az ADHD jellemzői, melyek a munkát befolyásolhatják:

  • Figyelemzavar: Nehezen fókuszál, hajlamos gyakran elkalandozni, halogatja az elvégzendő feladatokat, a figyelmetlensége miatt hibákat vét akaratán kívül.

  • Hiperaktivitás: Mindig pörög, nehezen vezeti le a felesleges energiáit, cikáznak a gondolatai, nem bírja a monoton munkát, az egyhangúságot. Állandó tettvágy buzog benne, nehezen nyugszik le, akár munkamániás is lehet, sokat beszél és gesztikulál.

  • Impulzivitás: Nem tart mértékét, néha előbb cselekszik, mint gondolkodna, félbeszakít másokat, gyorsan kijön a sodrából.

Mindezek tükrében látható, hogy az ADHD-s emberek bizonyos munkakörökben kimondottan jók lehetnek, míg más jellegű munkákat jobb, ha elkerülnek.

A szenvedélyes ADHD-s, aki uralni tudja figyelemzavarát, nagyszerű sportedző, állatorvos, szociális munkás, coach lehet. A jó kommunikációs készségeivel bárkit le tud hengerelni, és ha ezt jó célért teszi, akkor kimondottan sikeres lesz a munkájában.

Egyeseknek – akiket a tettvágy hajt – jó szakma lehet akár a rendőri, a nyomozói vagy a tűzoltói hivatás. Az intenzitásuk miatt akár sürgősségi diszpécserek is lehetnek.

Az ADHD-s emberek egy része nagyon kreatív és szeret elmerülni a művészetekben, ilyen jellegű tevékenységben tudja igazán elengedni magát. Kiválóak lehetnek festőművésznek, grafikusnak, előadóművésznek, táncosnak, műsorvezetőnek, építésznek.

Az ADHD-s személyek tehát teljes értékű tagjai a társadalomnak és a munkaerőpiacnak, mindössze meg kell tudniuk határozni a szenvedélyüket, hogy a választott szakmában maximálisan helytálljanak. Lehetnek élsportolók, életmentők, de akár tévés személyiségek is.

Forrás: https://www.healthline.com/health/adhd/best-jobs?fbclid=IwAR1yU2To2wno1-TdLEDWyW6eeo4tBm9MuLQGdMArCaEiMKHSk_6BUsHl1fA
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.