Ha a prosztata megnagyobbodik, kellemetlen vizelési tünetek jelentkezhetnek, ami súlyosabb és kezeletlen esetekben húgyúti, hólyag- és veseproblémákhoz vezethet. Szerencsére azonban számtalan gyógyszeres, műtéti és természetes gyógymód áll rendelkezésre.

Az 50 év feletti férfiak többségének általában megnagyobbodott a prosztatája, vagyis jóindulatú prosztata hiperpláziája van. Tünetei (például gyakori és fájdalmas vizelés) hasonlítanak a prosztatarák szimptómáihoz, így azok észlelése esetén mindenképpen szakorvosi vizsgálatra van szükség. Ha a tünetek súlyosabbá válnak, gyógyszeres vagy sebészi kezelés válik szükségessé.

Előtte azonban érdemes kipróbálni az alábbi egyszerű, természetes gyógymódokat:

Az étrend megváltoztatása - fogyasszon antioxidánsokban gazdag, zöld, leveles és keresztesvirágú zöldségeket (például karfiol, kelkáposzta, brokkoli), kevés zsír- és cukortartalmú élelmiszereket, szóját tartalmazó ételeket, korlátozza vagy kerülje az alkohol- és koffeintartalmú italokat, igyon több folyadékot, lehetőleg gyulladáscsökkentő hatású zöld teát.

Testmozgás - a medencefenék izmait erősítő intimtorna, az úgynevezett Kegel-gyakorlatok naponta több alkalommal történő végzése jelentős javulást eredményezhet számos egyéb probléma (például inkontinencia, korai magömlés) esetében is. Emellett a kardio edzésformák - séta, úszás, kocogás – is jó hatással vannak nemcsak a prosztata állapotára, hanem az egész szervezetére.

Ásványi anyagok – a cink és a magnézium rendszeres fogyasztásával csökkenthető vagy teljesen megszüntethető a prosztata megnagyobbodás. Meglepheti a férfiakat, hogy a tökmag a prosztata egészségét legjobban szolgáló táplálék, hiszen a leggazdagabb természetes cinkforrás, és bőségesen tartalmaz magnéziumot is.

prosztata_tokmag
Forrás: pixabay.com

Gyógynövény tartalmú étrendkiegészítő szerek - a csalán hidrofób alkotóelemekkel, például szteroidokkal rendelkezik, amelyek gátolhatják a prosztata membránszöveti aktivitását, csökkentve ezzel a prosztata-sejtek növekedését. A tökmagolaj pedig akár három hónapon belül is képes csökkenteni a megnagyobbodott prosztata okozta tüneteket.

Forrás: mayoclinic.com
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.