A munkafüggő emberek szomjazzák a sikert és a státuszt, ezért állandóan feljebb és feljebb törnek, nem ismernek határokat, nem érdekli őket a munkaidő.

A munkamániásoknak kedvez az a jelenlegi tendencia, hogy számos helyen elvárás a túlóra, valamint annyit termeljünk, amennyit csak tudunk. Egy munkafüggő lubickolhat ebben a helyzetben, és ahogy egy drogfüggőnek a szer hatása nyújtja a boldogságot, a munkamániásnak az, ha elismerik, jutalmazzák, előrébb jut, illetve újabb és újabb csúcsokat dönt meg. Ha ezeket a jeleket felfedezzük valakinél, esélyes, hogy munkafüggő lett:

munkamania_jelei
Forrás: unsplash.com
  • Hosszú órákat tölt bent az irodában, akkor is, amikor nincs rá szükség, sőt azon gondolkodik, hogyan tudna még időt felszabadítani, hogy dolgozhasson.

  • Alváshiány, alvászavar, mert csak a munkára koncentrál, nem képes pihenni, kikapcsolni és inkább éjjel is dolgozik.

  • A munkával kapcsolatos siker megszállottja, csak ezt tekinti értéknek.

  • A munkahelyi kudarctól való erős félelem, megfelelési kényszer, a feletteseivel görcsösen jó viszony ápolása, perfekcionizmus, hogy kitűnjön.

  • Paranoiás a munkával kapcsolatos teljesítményét illetően. Alapvetően élvezi a sikert, viszont szorongani kezd, ha elmúlik a hatása.

  • A munka miatt háttérbe szorítja a barátait, a párkapcsolatát, a családját.

  • A munka egyfajta menekülés számára, mert nem akar szembenézni egy társas válsággal, a magánnyal vagy a lelki betegségével.

  • Azt gondolja, hogy ha nem 0-24 órában áldozza fel magát és lesz elérhető a munkahelyén, akkor kirúgják.

  • Hiába ér el sikereket, mindig stresszel, ettől levert, szorongó vagy depressziós, ingerült, romlik az egészsége.

  • Ha valaki megtöri a rutinját, beleszól vagy nem hagyja dolgozni, teljesen kiborulhat.

A munkamánia legalább olyan komoly addikció, mint az összes többi függőség. Éppen ezért a kezelése hosszú folyamat, ami kitartást igényel. A munkafüggőség egy fennálló mentális egészségi állapotból is származhat, például rögeszmés-kényszeres rendellenességből (OCD) vagy bipoláris rendellenességből. A munkamánia olyan mentális problémákat is okozhat, mint például a depresszió. Kezeléséhez sok-sok türelemre van szükség, életmódváltásra, az egyensúly megtalálására. Meg kell fejteni, hogy pszichésen és lelkileg mi miatt alakult ki ez a függőség. Egy mentálhigiénés szakértő segíthet a kezelési terv elkészítésében, amely lehet terápia vagy ritkább esetekben gyógyszeres kezelés, hogy csökkenjen a stressz és a szorongás mértéke.

Forrás: https://www.healthline.com/health/addiction/work?fbclid=IwAR3LIZ2ix0-UlhIwuZSTViQQZ4dLVhgGHCYEPcXPSTpGKniS48o3YEk8X8g#resources
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.