Az egészséges dolgokat is túlzásba tudjuk vinni, így létezik sportfüggőség is.

A mozgás fontos része az életünknek, pláne, ha törekszünk az egészségre, így kijelenthetjük, hogy a sok sport jót tesz, azonban, ha túlzásba visszük, ugyanolyan károssá válhat, mint bármilyen más függőség.

Exorexiának nevezzük azt, mikor mindent megteszünk azért, hogy jól nézzünk ki, ezért folyamatosan edzünk, túlhajtjuk magunkat a sportolással, kényszeresen rengeteget mozgunk, és még a magánéletünk, társas kapcsolataink rovására is megy a folytonos teljesítménykényszer.

Napjaink legújabb testképzavarral kapcsolatos betegsége az exorexia, melynek lényege a túlzásba vitt testmozgás. Leginkább a fiatal nők veszélyeztetettek. Leggyakrabban hétköznapi, az egészséges életmódra való törekvéssel indul, ám valahol öngerjesztő folyamatként az edzés válik az élet értelmévé, az egyént meghatározó tevékenységgé.

Az exorexiások, azaz sport- és diétafüggők sosem látják magukat elég izmosnak, vékonynak, szépnek, és mikor már kockás a hasuk, illetve kőkemény a bicepszük, a tükörből akkor is egy túlsúlyos vagy túl vékony ember néz vissza. A legrémisztőbb az exorexiában az, hogy aki ebben szenved, az sosem gondolja magáról, hogy betegsége, függősége lenne, és mindig arra hivatkozik, hogy ő egészséges életmódot él, hiszen sportol.

sportfüggőség
Forrás: pexels.com

A sportfüggőknél éppen olyan elvonási tünetek alakulnak ki, ha épp nem edzhetnek, mint azoknál, akik az alkoholról vagy a dohányzásról szoknak le. Bajt akkor jelent igazán ez az addikció, ha már a munkánk vagy kapcsolataink rovására megy, illetve ha a testi egészséget veszélyezteti a túlhajszoltság.

Ahogy minden szenvedélybetegség, úgy a sportfüggőség esetében is ajánlott szakemberhez fordulni. Terápiával hamar és hatékonyan kezelhető, azonban fontos, hogy a környezete is támogassa a sportfüggőt, hogy ne essen vissza, illetve ne folytassa titokban sem az egészségére káros mértékű edzéseket.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.