Már nevet is kapott a főként fiatalok körében jellemző étkezési zavar.

Egy furcsa kifejezés, ami nem mond semmit. De vajon hányszor fordult elő már velünk, hogy kevesebbet ettünk egy buli előtt csak azért, hogy többet ihassunk, vagy azért, hogy hamarabb rúgjunk be? Mert ha előfordult már ilyen, akkor jó helyen keresgélünk.

A drunkorexia egy olyan jelenség, amikor kevesebbet eszünk, hogy több alkoholt ihassunk. A 18-26 éves korosztályban ez egy igen gyakori jelenség, 10-ből 8 egyetemista rendszeresen űzi ezt a “sportot”. Ám egy bizonyos ponton ez átfordulhat egészségi problémákká.

A társadalom szélén élő punk közösségekben a hétköznapok része az éhezés és az alkoholfogyasztás. Ha keveset eszünk, hamarabb "üt be", és így gyorsabban, olcsóbban tudjuk elérni a kívánt állapotot. Marhapörköltre vagy sajtburgerre jóval többet kell inni, mint éhgyomorra, hogy megérkezzen a bódulat. Ez a megszokás általában elmúlik, ha kikerülünk abból a közegből, ahol ezt életvitelszerűen űzik vagy ha megváltoznak az italozási szokásaink.

Ám van egy másik oldala is a drunkorexiának. Amikor azért eszünk kevesebbet, hogy az igy “megtakarított” kalóriákat alkohollal tudjuk pótolni. Egy korsó világos sörben 200 kalória található, míg egy pina colada koktél akár 600 kalória is lehet. Valószínűleg sokunknak nem lesz idegen a gondolat, hogy egy átkoktélozott estén akár 3-4 pina colada is lecsúszhat, ami már bőven az átlagos napi ajánlott 2000 kalória fölött van - és erre jön rá, mindaz, amit napközben, esetleg este ettünk!

Ez a logika hajtja azokat, akik igyekeznek elkerülni az italozással járó súlygyarapodást. Az alkoholfogyasztásról nem szeretnének lemondani, de az elhízás gondolata hasonlóan rémisztő a számukra. Elsőre úgy tűnhet, hogy lám, megvan a tökéletes kompromisszum, kevesebbet kell enni, hogy többet lehessen inni.

drunkorexia
Forrás: pexels.com

Sajnos ez nem ilyen egyszerű. A gyomor és a bélrendszer éheztetése rendkívül érzékennyé teheti a bélfalakat, amit aztán az alkohol nem túl egészségbarát jellege rendre meg is támad. Így aztán könnyen kialakulhatnak emésztőrendszeri panaszok, mint a hasmenés, az IBS vagy akár ritkább esetben a májkárosodás.

A drunkorexia tehát egy gyűjtőfogalom. Egy komplex probléma, ahol az étkezési zavarok alkoholproblémával párosulnak. A bulimiás betegek körében gyakori viselkedésminták megtalálhatóak a drunkorexiával küzdők életében is: az étel megtagadása, a rohamszerű fogyasztás, a szervezet “kitakarítása” hányás, hasmenés útján.

Fontos megemlíteni, hogy a drunkorexia nem egy létező orvosi szakkifejezés. Viselkedésminták csoportját jelöli, amik jellegzetes problémákhoz vezetnek. Ez a fiatalok körében igen népszerű minta sajnos a hosszútávú problémákon túl akár végzetes fordulatot is hozhat egy egyébként jó hangulatú estébe.

Csak az Egyesült Államokban közel 2000 diák hal meg évente alkohollal összefüggő balesetekben, és ebbe nem tartozik bele a több százezer eset minden évben, amikor aggresszióba fordul az alkoholfogyasztás. Az éhgyomorra italozás sokkal könnyebben eljuttathat minket abba az állapotba, amikor már nem tudunk magunkról, csak épp mire kezdenénk jól érezni magunkat, a szervezetünk már órák óta szenved, és a stressz valamilyen módon ki akar majd törni. Ez sajnos sok esetben nyilvánulhat meg aggresszió formájában vagy egyéb testi épségre káros viselkedésben.

Forrás: https://pubs.niaaa.nih.gov
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.