Egy innovatív, elektromos ingerlést alkalmazó eszköz a nyelvizom erősítése által csökkenti a horkolás mértékét és az enyhe obstruktív alvási apnoe gyakoriságát.

Az obstruktív alvási apnoe akkor fordul elő, amikor alvás közben a felső légutak ismételten elzáródnak. Az enyhe apnoéban szenvedő emberek óránként átlagosan 5-14 szünetet tapasztalnak a légzésük során.

Az eXciteOSA készülék elektromos impulzusok sorozatát juttatja el a nyelv körül elhelyezkedő szilikon alkotórészen keresztül, melynek 2-2 elektródája van a nyelv felett és alatt. A horkolók és az enyhe obstruktív alvási apnoés embereknek 6 hétig naponta egyszer 20 percig, ezt követően pedig hetente egyszer kell használniuk a készüléket.

Az eszköz segítségével erősíthetők a gyenge nyelvizmoka és megakadályozható a nyelv visszaesése, ezáltal pedig a légutak akadályozása. Ez az első olyan, a nyelvizom működését javító eszköz, mely ébrenléti állapotban is használható.

horkolás alvási apnoé
Forrás: pixabay.com

Az eXciteOSA készülék klinikai vizsgálatában 115 horkoló ember vett részt önkéntes alapon. Köztük 48 enyhe obstruktív alvási apnoéban szenvedett. A részt vevők 6 héten keresztül naponta használták az eszközt. Utána a betegek háromnegyede 20 százalékkal kevesebb időt „töltött el” 40 dB-nél (városi környezetben alacsony szintű környezeti hangnak felel meg) hangosabb horkolással. Az enyhe apnoé gyakorisága is jelentős mértékben csökkent.

Gyakori nemkívánatos esemény volt a túlzott nyáladzás, a nyelv bizsergése, az öklendezés, a fogak tömésérzékenysége, a fémes íz és az állkapocs összeszorítása.

Forrás: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2777451
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.