Az epe problémái között szerepel a kőképződés, az epehólyag gyulladás és az epeutak daganata. Cikkünkből tudja meg, mit tehet, ha epés panaszai vannak!

Epe problémák sokaknál jelentkeznek életük során, egyrészt öröklött hajlam következtében, másrészt a helytelen táplálkozás, a túl zsíros ételek fogyasztása, az elhízás, és mozgásszegény életmód miatt. Az epe problémák közül a görcsök, elzáródások, epekövek és különféle gyulladások a leggyakoribbak.

Ezek egy része megelőzhető a helyes életmóddal és odafigyeléssel, az epediéta tartásával és a tájékozódással. Akiknél már késő a prevenció, azoknak sem kell kétségbe esniük, mert az epe bajok legtöbbje rutin műtétekkel kezelhető, és ezek is alig jelentenek beavatkozást, a laparoszkópos technikáknak köszönhetően.

Miért is fontos az epe a szervezetben? 

Az epe folyékony, keserű szagú és ízű, sárgás anyag, amely tele van bontó enzimekkel. Az epét a májunk sejtjei termelik, majd az epevezetéken keresztül az epehólyagba juttatja, ami az epe tárolásának helye. A legtöbb esetben tehát nem az epével - magával a termelt anyaggal - van a probléma, sokkal inkább az azt tároló szervünkkel, és az ahhoz kapcsolódó epeutakkal. Zsíros és fehérjedús ételek emésztéséhez az epehólyag működésbe lép, összehúzódásával kilöki magából az epe folyadékot, ami ezután az epe utakon át (ún.Vater-papilla) a vékonybélbe kerül, ahol  a zsírok és kis mértékben a fehérjék bontását végzi el. A nagy zsírmolekulákat apró cseppekké oszlatja szét, amit aztán a hasnyálmirigy enzimjei tovább bontanak, végül már a vékonybél hámja képes felszívni és a vérárammal szállíttatni ezeket a zsírszerű alkotókat. Az epehólyagnak is van záróizma, egy körkörös gyűrű, ami a nyitást-zárást végzi. Naponta kb. 1 liternyi epét termel a szervezetünk, ami a vékonybélben vissza is szívódik (miután felhasználódtak a zsírbontó elemei), és újra bekerül a körforgásba.

Az epe nagy része víz, de a lényege a zsírbontó enzimek és az epefesték, valamint tartalmaz még ásványi sókat és koleszterint is. Ha valamilyen oknál fogva az epehólyagunk működése nem megfelelő, ezek az alkotórészek kristályos formában kicsapódnak és apró kövek lesznek belőlük. Az epekövek voltaképpen koleszterin- és bilirubin festékkövek, amelyek egyik vagy másik, de olykor mindkét összetevőt tartalmazzák. Az epekő a hólyagon belül akár sokáig nem is okoz panaszt, de ha az epeutakba kerül és megindul, vagy elzárja azokat, akkor komoly problémákat idézhet elő.

Epe nélkül a zsír emésztetlenül ürülne ki a széklettel, ami persze végzetes lenne, hiszen zsírra számos élettani folyamatunkhoz szükség van, elég csak a zsírban oldódó és tárolódó vitaminokra gondolni (A, D, E, K). Az epében lévő epesók a vastagbél vízkiválasztását is serkentik. Láthatjuk, hogy ennek a folyadéknak számos, igen fontos szerepe van testünkben.

A leggyakoribb epe problémák 

A panaszok és betegségek kiváltó oka lehet öröklött tényező is, de rizikófaktor a mozgásszegény életmód, a rostszegény és túl zsíros táplálkozás, a magas koleszterinszint, az elhízottság, a terhesség, a Crohn-betegség, a túlzott alkoholfogyasztás és a cukorbetegség.  A szigorú diéták és koplalások is okozhatnak epe problémákat, mivel nem váltódik ki a gyomor ürülése után keletkező inger étel hatására, vagyis az epehólyag működése rendszertelené válik. Ezért, akinek volt már epe gondja, illetve volt a családban epe beteg, ezekre a felsorolt tényezőkre nagyon figyeljen oda!

Mint mindig, a legjobb itt is a megelőzés lenne, de a már kialakult epe problémák sem végzetesek. Mind a megelőzésben, mind az utókezelésben hangsúlyos a helyes étrend betartása, amit gyakran epediétának vagy epekímélő étrendnek neveznek.

Epekő 

Az epeproblémák közül elsődleges helyen áll az epekő képződés, de problémát jelenthet az epehólyag vagy az epeutak begyulladása is. Ha az epehólyagból nem tud ürülni az epe (például kövek hatására) és elzáródnak az epeutak, bekövetkezik az epepangás. A pangó folyadék további problémákat vet fel, újabb gyulladások keletkeznek, és ez a folyadék táptalaja lesz a különféle baktériumoknak, így a panaszok és tünetek krónikussá válnak. A begyulladt szervek mintegy gócként működve további szerveknél idézhetnek elő problémákat, a baktériumok szétszóródhatnak, ritka esetekben akár az epehólyag perforációja is végbemehet, ami életveszélyes állapotot jelenthet.

Epekő képződését okozhatja a koleszterint oldó epesavak hiánya, a fokozott koleszterin-kiválasztás, a májműködési zavar, az epehólyag lassult működése miatti hosszas epepangás, fertőzéses eredetű gyulladás, és akár hasnyálmirigy gyulladás is.

Epehólyag gyulladás 

A betegség lázzal, görcsös jobb felhasi fájdalommal, lapockába, hátba sugárzó érzéssel jár, de kísérheti hányinger és hányás is. A beteg besárgulhat, aminek fokozódása epeelfolyási zavart sejtet.

Laborvizsgálat szükséges, hogy a gyulladási folyamatokat megállapítsák, illetve a hasi ultrahang elvégzése is indokolt.

Epehólyag daganat 

Az epehólyag rákos megbetegedése szerencsére elég ritka, de azért nem kizárt. Sajnos sokáig tünetmentesen van jelen, diagnózisa nehéz, mert a betegeknek nincsen különösebb tünetei, mint egy epekövességnél. Étvágytalanság, hányinger, sárgaság, epeköves görcsök, puffadás, gyors fogyás utalhatnak erre a komoly problémára.

Az epeutak betegségei 

Nem csak az epehólyagban jelentkezhetnek problémák. A kőképződés, elzáródás jelen lehet az epeutakban is, illetve epeút szűkület is létrejöhet, amelynek hátterében hasnyálmirigy gyulladás vagy műtéti sérülés is állhat.

Az epeút problémáknál a tüneteket fájdalomcsillapítókkal és görcsoldókkal mérséklik, biztosítani kell a bőséges folyadékbevitelt, de végső soron ezeknél is a műtét jelent megoldást.

Az epe problémák diagnózisa 

Az epe gondok első tünetei a puffadás, teltségérzet, hányinger, emésztési panaszok, majd jelentkezhet szúró fájdalom, nyilalló érzés, görcsös fájdalom és rohamok, kisugárzó fájdalom, láz, verejtékezés. Jellemzően a panaszok a zsíros, nehéz ételek fogyasztása után lépnek fel.

Ha ezeket tapasztaljuk, forduljunk háziorvoshoz és szakorvoshoz! Az orvos anamnézist készít a hallott panaszok tükrében, kikérdezi a pácienst, majd tapintásos vizsgálatot végez. A megfigyelés része a bőr, és a szemfehérje színe is, mivel az epebetegségek - összefüggésben a májjal - járhatnak besárgulással. A még pontosabb diagnózishoz szükség lehet további vizsgálatok elvégzésére is, mint a laboratóriumi (vérvétel), képalkotó eljárások, ultrahang és a cholangiográfia különböző fajtái. Cholangiográfiakor festékanyagot juttatnak a szervezetbe, majd röntgenezéssel kimutatják az elzáródás helyét.

Az epebetegségek kezelése manapság gyors és hatékony. Része az étrend és a gyulladásos folyamatok megszüntetése, de előrehaladott állapotban indokolt a műtét. Ez az esetek túlnyomó részében laparoszkópos [1] eljárás, fájdalommentes, alig van nyoma, és nem igényel napokig tartó kórházi bentfekvést. A műtét már csak azért is javasolt, mert még a tüneteket nem okozó, nagyméretű epekő (néma kő) is okozhat daganatos elfajulást az epehólyagban.

Epebántalmak megelőzése 

A megelőzés kiemelten fontos, vagyis epekímélő étrendet, diétát kell folytatni.

Ennek legfontosabb eleme a zsírbevitel csökkentése, a cukros, szénhidrát dús ételek elhagyása, az alkohol mellőzése, a rostok bevitelének növelése, az elhízás elkerülése a mozgás által. Nem szabad drasztikus diétákat alkalmazni, koplalni, mert a minimális zsírbevitel szükséges ahhoz, hogy az epehólyagunk megfelelően működjön.

epekimelo dieta
Forrás: pixabay.com

Az epekímélő étrend főbb jellemzői 

  • Naponta többször (4-5 étkezés) kisebb adagokat együnk, hogy könnyítsük és rendszeressé tegyük az epehólyag működését.
  • Vezessünk étrendi naplót, tapasztaljuk ki egyéni toleranciánkat az ételekkel szemben!
  • Zsírszegény húsok, zsírszegény tejtermékek fogyasztása javasolt. Ideálisak a mellsonkák, gépsonka félék, selyemsonkák.
  • Tojás fogyasztható, egyéni toleranciától függően.
  • Kerüljük el a puffasztó zöldségféléket (például hüvelyesek, retekfélék, bulgur) és az ezekből készülő köreteket.
  • Általában nem okoz panaszt a kétszersült, a pirított pékáru, a búzadara, a durumliszt, a teljes kiőrlésű lisztek, a zab- és búzakorpa, a zsemlemorzsa.
  • Főzve és párolva kiválóak a gyökérzöldségek és társaik. Ide tartozik a burgonya, sárgarépa, petrezselyemgyökér, sütőtök, cukkini, patisszon, padlizsán, cékla. A spenót, spárga és brokkoli szintén jó a megfelelő konyhatechnológiával elkészítve.
  • A hüvelyeseket és kelféléket, káposztákat csak zsengén érdemes elkészíteni, mert puffasztanak.
  • Az eper, málna, ribizli, egres (aprómagvas termések) problémát okozhatnak, ezért ezeket is óvatosan fogyasszuk!
  • Kerüljük a túl fűszeres, csípős, erősen füstölt, pácolt élelmiszereket!
  • A kávé csak tejes formájában ajánlott, a cukros-szénsavas italok szintén tiltólistásak.
  • A klasszikus édesség, cukros nassolnivalók sem fogyaszthatók, illetve csökkenteni kell mennyiségüket!

Ha mégsem tudja elkerülni a kellemetlen tüneteket vagy arra gyanakszik, hogy valamilyen epe problémával küzd, bizalommal keresse fel a Róbert Károly Magánkorház szakorvosait, hiszen a legmodernebb technikákkal és a legkíméletesebb eljárásokkal állunk betegeink rendelkezésére! Előzze meg a nagyobb bajt, jelentkezzen be vizsgálatra, panaszok esetén kérjen képalkotó diagnosztikát!

tritonlife

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.