Sokunknak nehézséget okoz lekötni a figyelmünket és egy teendőre koncentrálni, de ezekkel a tanácsokkal könnyebben megtehetjük.

Néha a hétköznapi feladatokra is nehéz fókuszálni, legyen az munka, iskolai feladat vagy házimunka. A figyelmünk állandóan elkalandozik, mert rengeteg inger ér minket, és folyton azt érezzük, mindenre reagálnunk kell. Sajnos nem mindig célravezető ha egyszerre több dologgal foglalkozunk, mert így egyiknél sem érünk el maximálisan jó eredményt.

munka és koncentrálás
Forrás: unspalsh.com

Mit tegyünk, ha szeretnénk fókuszáltak maradni?

  • Zárjuk ki a zavaró tényezőket! Nagyon fontos, hogy a legtöbb dolgot, ami elvonja a figyelmünket, iktassuk ki a feladat elvégzésének idejére! Keressük meg a lehető legcsendesebb módot, helyet, hogy befejezzük, amit szeretnénk! Ha nem akarjuk teljesen kikapcsolni a telefont, legalább az értesítéseket némítsuk le. Ha irodában ülünk, csukjuk magunkra az ajtót, jelezzük a külvilág felé, hogy ne zavarjanak! A laptopon minden olyan alkalmazást zárjunk be, ami miatt elkalandozhatnánk, és amiket éppen nem használunk!

  • Kávé kortyolva. Tanulmányok igazolják, hogy a koffein tartalmú italok (tea, kávé) akkor igazán hatékonyak, ha kis adagokban juttatjuk a szervezetbe. Készítsük oda a kedvenc italunkat és apránként fogyasszuk el a feladat közben.

  • Segít a Pomodoro-technika. Sok helyen olvashatunk erről a módszerről, ami bármire alkalmazható. Lényege, hogy osszuk fel 25 perces blokkokra a végzendő feladatod, és közben tartsunk 5-5 perc szüneteket. A lényeg, hogy betartsuk az időket!

  • Zárjuk ki a közösségi médiát! Nem kell szépíteni, a legtöbb ember függő. A figyelmünk folyamatosan szétforgácsolódik, semmire sem szánunk minőségi időt, pedig valójában a görgetés csak pótcselekvés, illetve addikció. Kapcsolódjunk le a közösségi hálóról! Ebben néhány applikáció is segíthet: Freedom, Focus, AppBlock, FocusME, stb.

  • Soha ne kezdjünk éhesen a dolgokba, mert attól ingerültek lehetünk és nem fogunk tudni odafigyelni.

  • Tervezzük meg a céljainkat, írjuk össze a listát és rendeljünk hozzá határidőket. Ezt tegyük is ki valahova, így könnyebb lesz betartani.

  • Pihenjünk eleget! Az alvás nagyon fontos, hogy mentálisan feltöltődjünk. Erre azonban szintén rá kell hangolódni. Lefekvés előtt hasznosabb az olvasás, a vezetett meditáció vagy a céljaink átgondolása és a másnapi tevékenységi lista megírása.

Forrás: https://www.healthline.com/health/mental-health/how-to-stay-focused?fbclid=IwAR3RDlIAtgqCDLiHuLW1H9rnBilfZPoTecSejew6SiS4jcMcEh6e5CvAkl8#take-breaks
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.