Ha egy házasság nem működik tovább, azt fel kell bontani. A gyermekek esetében viszont nem mindegy, hogyan zajlik a folyamat.

Sajnos a nagy szerelmek is véget érnek egyszer, nincs garancia a sírig tartó összetartozásra, és mai világunkban nem ritka, hogy a házasságoknak is vége szakad akár már 1-2 év után. 

A házasság felbontása kényes dolog, sokszor az anyagiak vagy egy harmadik fél teszi tönkre, ami konfliktushoz és folyamatos viszályokhoz vezethet. De akkor mégis, hogyan lehet szépen elválni?

egészséges válás
Forrás: unspalsh.com
  • Mindenképpen tartsunk önvizsgálatot, hogy valóban ezt akarjuk-e? Biztosan menthetetlen? Visszafordítani ritkán lehet egy válást, ezért előtte gondolkodjunk el a párterápián, egyéni terápián vagy egy új kommunikációs stratégián, amely megmentheti a közös életet.

  • A szakemberek szerint ne fenyegetőzzünk a válással. Az még egyetlen kapcsolatot sem mentett meg.

  • Ne a gyerekekre hivatkozzunk. Sok ember megkapja a szüleitől, hogy miattuk nem váltak el, mikor kicsik voltak. Pedig a gyerek minden szót hall, minden rezdülést érez és ez sokkal rosszabb nekik, mint két szülő, akik ugyan különváltak, de nyugodt és harmónikus légkört biztosítanak számukra. A gyerekek jól alkalmazkodnak, a veszekedés, bántás, vita azonban mély sebeket ejt rajtuk is.

  • Csapatként érdemes a váláson dolgozni. Ha van rá mód, üljünk le, beszéljük meg a dolgokat, legyenek kérdések és válaszok, tehát a család minden tagja beszélhessen a válásról.

  • Nagyon fontos, hogy az új helyzetben a gyerekek továbbra is érezzék, hogy ők is partnerei, nem pedig elszenvedői a folyamatnak.

  • Sose beszéljünk negatívan a másikról a gyerekek jelenlétében. Magunk ellen dolgozunk, ha azon mesterkedünk, hogy „minket jobban szeressen” a gyerek és ezt a másik lejáratásával akarjuk elérni. Soha nem szabad a gyereket választásra kényszeríteni.

  • Bele kell törődni, hogy a gyerekek miatt a másik fél örökre az életünk része marad. Meg kell ezzel békélni, erőt kell venni, tudni kell méltányosnak lenni magunkkal és az exszel szemben is. 

  • Ha kell, kérjünk segítséget. Akár válási mediátortól, akár pszichológustól. Ne essünk abba a hibába, hogy túl gyorsan akarunk vigasztalódni, hiszen az önáltatás és félrevezetés. Hagyjunk időt magunkra, hogy megerősödjünk és vizsgáljuk meg, milyen is az az ember, akivé a kapcsolat után váltunk. Szeressük magunkat!

Forrás: https://www.healthline.com/health/parenting/guide-to-a-healthy-divorce?fbclid=IwAR3so5Vspd-5HUWj06Y3sKrD3XxtVFfIAAKqgc3wT2Ct0CD7cfMDwJQ6QPY
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.