A poli szó mindenképpen a többesszámot jelöli, vagyis ezek olyan kapcsolatok, ahol nem csak két fél szereti egymást.

Manapság nem lepődünk meg, ha azt halljuk, hogy valaki biszexuális vagy volt már kapcsolata azonos nemű partnerrel. Azon sem lepődünk meg, ha valaki aszexuális, és senkivel sem érez vágyat az együttlétre. De mi a helyzet, ha a felek úgy folytatnak egy harmadik személlyel viszonyt, hogy arról mindenki tud? Netán mindkét fél örömére van a harmadik.

poligamia_vs_poliamoria
Forrás: unsplash.com

A poliamoria az, amikor valaki egynél több személlyel folytat romantikus, intim kapcsolatot, akár minden fél örömére. A poligámia viszont már egy komolyabb szint, az ugyanis azt jelenti, hogy együtt élnek, egyenlő rangú házastársai egymásnak. Mondhatnánk többnejűségnek is, de manapság a nemek megoszlása bármilyen lehet.

A poliamoria és a poligámia egyaránt nemsemleges kifejezés. A polignia kifejezetten egy olyan férfira utal, akinek több felesége van. A polandria olyan nőre utal, akinek több férje van. A gyakorlatban a polignia sokkal gyakoribb, mint a polandria. A poliamandia ritka eset - egy nő és három vagy több férfi él együtt (például hawaii és tibeti népek között ez teljesen elfogadott társadalmi állapot).

Összegezve tehát elmondható, hogy mindezek nem monogám kapcsolatok. Csak akkor működhetnek jól, ha tényleg minden fél a beleegyezését adta hozzá, és mindannyian megtalálják benne a saját szerepüket, boldogságukat. Ami a mi társadalmunkban nem átlagos vagy nem ismert, esetleg vallási okokból nem elfogadott, az más népcsoportokban, kontinenseken teljesen hagyományos lehet.

Forrás: https://www.healthline.com/health/relationships/polyamory-vs-polygamy
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.