A szájüregi problémák általában fájdalmasak és kellemetlenek, ezért mielőbbi enyhülést szeretnénk.

A fogfájás a világ egyik legrosszabb érzése, mégis félünk fogorvoshoz járni, hogy megelőzzük a nagyobb bajokat. A rendszeres fogorvosi kontroll (félévente javasolt) elejét veheti a problémáknak, így olcsóbban és kevesebb fájdalommal megúszhatjuk a felmerülő fogászati ártalmakat.

inyfajdalom_kezelese
Forrás: pexels.com

A fogak mellett az íny, a nyelv is meg tud fertőződni, sérülni, be tud gyulladni, aftásodni, de akár az ajkainkon is kialakulhatnak nem kívánatos elváltozások. A megfelelő szájhigiéné tehát nagyon fontos! Az íny fájhat vitaminhiány, nem megfelelő fogtisztításból adódó sérülés, illetve hormonális változások miatt, mint például a menopauza idején. Ezenkívül fájhat a műfogsortól vagy fogszabályozó viselésétől, de a fogágybetegségek is károsíthatják az ínyünk szövetét. Ilyenkor megduzzad, bepirosodik, vérzik fogápoláskor, fáj és akár be is gennyesedhet.

A krónikus ínyproblémák kihatnak a fogakra, ezért fogvesztést, foglazulást is előidézhetnek. A rossz fogak pedig a többi szervünkre is kihatnak, hiszen gócként funkcionálva szórhatják a fertőzést a véráramba. Tehát jobb megelőzni a bajt!

Mit tehetünk, ha mégis ínyérzékenységet vagy fájdalmat tapasztalunk?

  • Sós vizes öblögetés. A só segíthet megakadályozni a baktériumok szaporodását a szájban, amelyek az íny gyulladását okozhatják. Hatékony torokfájás esetén is. Egy kávéscsészényi langyos vízben oldjunk fel egy-két teáskanál sót és kész is! Hasonlóan jó eredményt érhetünk el, ha ugyanezt tesszük meg 1 tabletta Hyperollal vagy diófalevél teát főzünk. Mindkettő kitűnő szájüregi problémák kezelésére.

  • Borogatás. Érdekes, de segíthet akár a hideg, akár a meleg borogatás is. Ez a fájdalom okától függ. A legegyszerűbb a hűtő/fűtő zselék használata, de legyünk óvatosak: sem fagyos, sem túl forró dolgot ne tegyünk az arcra, mert a fogaink érzékenyek lehetnek rá!

  • Gyógynövények. Bizonyos esetekben segítenek csillapítani a fájdalmat és a fertőzést. A porrá őrölt szegfűszeg, a kurkuma vagy a fahéj bedörzsölését érdemes kipróbálni ilyen esetben.

  • Hasonlóan hatnak a növényi olajok, mint a mentafélék vagy a teafa olaj. Ezek gyulladást is csökkentenek, de töményen ne fújjuk a szánkba, higítsuk vízzel! Másik lehetőség, hogy menta tea filtert beáztatunk és azt tesszük a problémás területre. Ilyen hatása van a fekete teának, a gyömbérnek, a kamillának és a körömvirágnak is.

  • Patikákban kaphatóak íny- és fogfájdalom csillapító gélek, általában kisbabáknak adják a fogzás idején. Enyhe lidokain tartalmuk segíthet mérsékelni a problémát.

Ha a gondok nem szűnnek meg 1-2 napon belül, akkor mindenképp forduljunk fogorvoshoz a fentebb említett szövődmények megelőzése érdekében!

Forrás: https://www.healthline.com/health/quick-relief-from-gum-pain?fbclid=IwAR2LHlYoTWXsznhTMyBR7P2Hv3mg5FN296Gbmc4iCfXZYnU5XAUi5oGF9ZQ
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.