Kellő odafigyelés szükséges a sport elkezdéséhez, ha több, mint 4-5 plusz kilótól kívánunk szabadulni.

A modern nyugati életmód egyik árnyoldala, hogy sokan túlsúllyal küzdünk. A rengeteg ülés, inaktív életmód és kalóriadús ételek mind-mind megnehezítik a fitt, egészséges fizikum kiépítését, és - valljuk be - sokszor az interneten található tanácsok is úgy tűnnek, mintha a már aktív, karcsú sportolóknak készülnének. Íme néhány tanács, ha megszületett az elhatározásunk és meg akarunk szabadulni a felesleges kilóktól.

Edzés helyett aktív életmód

A különböző genetikai és egyéb kivételektől eltekintve a túlsúly jellemzően az inaktív életmód miatt alakul ki. Ezért a sport csak egyetlen eleme egy hosszabb ívű, jelentősebb életmódváltásnak: aktívabbá kell válnunk. Ezek apró változtatásokkal már elérhetők, például parkoljunk egy kicsit messzebb a lakástól, szálljunk le a buszról egy megállóval hamarabb, lépcsőzzünk a lift helyett.

Védjük az ízületeket

A hosszabb inaktív életmód után kiemelten fontos a fokozatosság elvét követni. A leggyakoribb edzésformák, mint például a futás épp ezért lehet veszélyes és könnyen sérüléshez vezethet. Ne felejtsük el, hogy hirtelen az ízületekre, a bokára, a térdre nagymértékű terhelés kerül, amibe maga a túlsúly is beletartozik. Ezt elkerülendő, eleinte érdemes könnyebb mozgásformákat végezni, amivel fokozatosan szoktatjuk magunkat a hosszabb ideig tartó magas pulzusszámhoz. A hosszabb séták vagy az úszás sokat segíthet, míg a súlyzós edzéseknél a fitness gépek használatával kerülhetjük el legkönnyebben a sérülést.

tulsuly_edzes
Forrás: pexels.com

Minden edzés előtt melegítsünk be

Sokan elhagyják az edzést megelőzően a bemelegítést, majd a sportolás befejezése után a nyújtást, mondván, hogy nincs rá szükség. A valóság nem is lehetne távolabb ennél. Valójában minden testmozgás a futástól a súlyemelésig bezárólag több izmot dolgoztat egyszerre. A testünk ilyenkor olyan mint egy lánc, aminek a leggyengébb izmunk lesz a leggyengébb láncszeme. A bemelegítés segít megerősíteni, aktiválni ezeket az apró, gyengébb izmokat, amik által erősebbek, kitartóbbak leszünk az edzés során. Minél inaktívabb életet éltünk eddig, a bemelegítés legyen annál hosszabb és alaposabb. Így valószínűleg olyan módon fogjuk dolgoztatni a testünket, amihez nincs hozzászokva.

Nyújtással az elsavasodás ellen

Bármit is csinálunk, az edzés az izmok “elsavasodásához” vezet, amikor az izmok működtetéséhez felhasznált anyagok egyik mellékterméke, a hidrogénion csökkenti az izmok pH értékét. Amikor érezzük a jellegzetes égető érzést a combunkban egy kemény séta, lépcsőzés vagy futás után, az az elsavasodás egyik jellemző tünete. A nyújtás segít elindítani a testünkben azokat a folyamatokat, amik ezt az elsavasodott állapotot megszüntetik és beindítják a regenerációt. A hosszú, alapos nyújtással növeljük az izmok rugalmasságát, ami tovább csökkenti a sérülés veszélyét, és nem utolsó sorban az izomláz ellen is kiváló.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.