Úgy gondolod, hogy a magas vérnyomás csak az idősek számára jelent problémát? Gondolkodj el ezen újra! Nézd meg, miért vált ez nagy problémává a gyermekek és tizenévesek számára - és mit kellene tennetek ez ellen.

Ez gyakoribb, mint gondolnád

Az, hogy a felnőttek miért szenvednek ettől, meglehetősen. De a gyerekek száma, akik most küzdenek a problémával, riasztó: az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia új jelentése szerint az összes gyerek és tizenéves 3,5 százalékának rendellenesen magas a vérnyomása - bár ezek közül sok még diagnosztizálatlan. "Növekedett a gyermekkori magas vérnyomás előfordulása" - áll a jelentés szerint.

Kockázati tényezők, amelyekre figyelni kell

A túlsúlyos vagy elhízott gyerekeknél sokkal nagyobb az esély a magas vérnyomás kialakulására - a súlyosan elhízottak esetében a kockázat négyszerese. A fiúkat is nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják, mint a lányokat, és a spanyol illetve afroamerikai gyermekek aránya magasabb a fehér gyermekeknél. "A magas vérnyomás aránya magasabb bizonyos krónikus betegségekben szenvedő gyermekeknél, beleértve az elhízást, az alvászavaros légzést, a krónikus vesebetegségben szenvedőket és a koraszülötteket" - áll a jelentés szerint. Ha gyermekének ezen kockázati tényezők bármelyike ​​fennáll, érdemes beszélned gyermekorvosossal azokról a lépésekről, amelyeket most megtehetsz a gyermek magas vérnyomás kialakulásának esélyeinek csökkentése érdekében.

Nem könnyű észlelni

Sajnos kevés a magas vérnyomás olyan jele, amelyet egyedül is észlelhetsz. És mivel a gyermek normális vérnyomása koronként és méretenként változik, a gyermekorvosok számára bonyolult volt a diagnosztizálása. "Ha diagnosztizálják a magas vérnyomást, sokféleképpen kezelhetjük" - mondta David Kaelber. "De mivel a tünetek nem feltűnőek, az állapotot gyakran figyelmen kívül hagyják."

Az új irányelvek egyszerűsítették a vérnyomás-táblázatokat és csökkentették a „normál” vérnyomásértékeket a normál testsúlyú gyermekek vérnyomásértékei alapján. A gyermekorvosoktól most elvárják, hogy vérnyomás-ellenőrzést végezzenek az éves vizsgálatokon - vagy minden egyes látogatáson, ha gyermeknek az egyik kockázati tényezője megvan - a magas vérnyomás mielőbbi felismerése érdekében.

A gyermek életmódjának megváltoztatása is segíthet

A legtöbb gyermek és tizenéves számára a magas vérnyomás kezelésének első lépése az egészségesebb étrendre váltás (diéta, amely csökkenti a nátrium- és az „üres” szénhidrátokat a sovány fehérjék és az egészséges zsírok javára) és a testmozgás fokozása.

Gyermekednek gyógyszerre lehet szüksége, ha továbbra is magas a vérnyomása

Általában a diéta és a testmozgás - különösen a rendszeres, erőteljes testmozgás, amely a gyerek agyának is nagyszerű - elegendő a gyermek vérnyomásának kezelésére. De ha az életmódbeli változások nem tesznek eleget a vérnyomás kordában tartása érdekében, a gyerekorvos vérnyomáscsökkentő gyógyszereket írhat elő, amelyek segítenek a gyermek vérnyomásának ellenőrzésében.

Képek forrása: pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.