Milyen kiskedvencet válasszunk, ha hüllőt tartanánk otthon?

Az opciók száma rengeteg, ha azon törjük a fejünket, hogy milyen lakókkal töltsük meg a terráriumot. A hüllők remek háziállatok, azonban nem mindegyik hüllőfajta ajánlott kezdőknek. A terrarisztikában már gyakorlottabbak szinte bármelyik hüllőnek jó körülményeket tudnak biztosítani, ha azonban az első gyíkon, kaméleonon vagy más kétéltűn gondolkozunk, akkor jobb, ha a kevésbé problémás fajták közül válogatunk.

Amit minden hüllőről tudni kell

Ahogy a kígyók esetében, úgy a hüllőknél is nagyon fontos, hogy milyen terráriumban élnek. Elengedhetetlen számukra elég helyet biztosítani a pihenéshez, mozgáshoz. Bár az esőerdő-terráriumok néznek ki a legérdekesebben, ezek inkább haladó hüllősökhöz kerüljenek. A kezdők inkább azokat az állatokat tudják a legjobban kezelni, amelyek a sivatagosabb, száraz területet kedvelik. Nem mindegy, hogy melyik állatnak milyen növényzetet biztosítunk a terráriumába, az agámák például kizárólag a száraz, növény nélküli helyeken tudnak megélni.

A hüllőknek is szükségük van mozgásra, így, ha tehetjük, engedjük ki őket hetente többször is a terráriumból egy kis szobai, felügyelt "sétára". Tartsuk észben, hogy nem jól viselik a stresszt, így ha lehet, ne simogassuk őket.

A leendő gazdik számára alapvető információ, hogy több hüllő és kétéltű is szalmonellát terjeszt, így minden alkalommal, ha hozzájuk értünk, alaposan mossunk kezet. Tegyünk így a terrárium takarítása után is.

Csak akkor költöztessük be a terráriumba a hüllőnket, ha a kereskedésben érdeklődtünk, és minden szukséges eszközt (növény, párásító, vagy épp, hogy párátlanító, homok, kő, stb.) beszereztünk, mert az állat csak jó körülmények között érzi otthonosan magát.

hüllő
Forrás: unsplash.com

Melyik hüllőfajtákat válasszuk?

Ha gyerek mellé kerül a hüllő, figyeljünk a méretre, azaz, ne nőjön meg akkorára, mint általában a leguánok vagy egy nagyobb teknős, hanem kézbevehető méretű és ártalmatlan legyen. A leginkább javasolt a szakállas agáma, a kaméleon és az ékszerteknős.

Ha felnőtthöz kerül az állat, szintén a stresszt leginkább tűrő, legkevésbé kényes szakállas agáma, az ékszerteknős, a görögteknős vagy a kaméleon a legjobb ötlet, de leopárdgekkó vagy leguán mellett is dönthetünk.

Az agáma és a gekkó a sivatagos, növénymentes terráriumot kedveli, rovarral táplálkozik, míg a szintén rovarokat fogyasztó kaméleonnak már szüksége van növényekre és egy nagyon jól szellőző élőhelyre. A zöld leguán tartása ugyan nem bonyolult, de nem könnyű kialakítani számára az elég nagy és párás esőerdei terráriumot, és arra is fel kell készülni, hogy 15-20 évig él. Az agámák és gekkók 8-14 évig a társaink maradnak, a kaméleonnak pedig alfajtól függően 2 és 6 év közötti a várható élettartama.

Mindegy, hogy agáma, gekkó vagy leguán mellett döntünk, ezek az állatok a meleget igénylik, így folyamatosan ellenőrizni kell a lakóhelyük hőfokát. Ez a legfőbb kulcsa annak, hogy jól és egészségesen éljenek.

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.