A COVID-19 járvány kapcsán még inkább előtérbe került a D-vitamin immunrendszert támogató hatása, de a hazai ajánlás már több éve készült.

A D-vitamin hatásait rengeteget kutatják, mindig újabb és újabb kedvező hatásait bizonyítják be vagy támasztják alá. Ennek köszönhetően az utóbbi években egyre több cikk, szakvélemény látott napvilágot a megfelelő mennyiségű bevitel fontosságáról.

A D-vitaminnak kiemelkedő szerepe van a megfelelő csonttömeg kialakulásában, és fenntartásában, bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásában, de nőgyógyászati kórképekben is.

Fontos D-vitamin forrás a tojássárgája, a máj, a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek, a halolajok és a tejtermékek. A napfényhiányos hónapokban ajánlott a D-vitamin étrendkiegészítők szedése. A D-vitamin ellátottságunkat a legbiztosabban egy egyszerű laborvizsgálat (vérvétel) során tudják ellenőrizni.

D-vitamin, immunerősítés, egészséges étrend, étrendkiegészítő
Forrás: unsplash.com

A COVID-19 fertőzések kapcsán még inkább előtérbe került ennek a vitaminnak az immunrendszerre gyakorolt hatása.

A legutolsó hivatalos hazai ajánlás azonban közel 10 éves. A Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikája által szervezett negyedik országos konszenzus konferencián az érintett szakmai szervezetek bevonásával, a legutóbbi tudományos eredmények alapján aktualizálták a D-vitamin ajánlást.

A konferencián - a járványhelyzet miatt online – részt vett minden érintett szakmai társaság, így a Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság, a Magyar Osteológiai és Osteoarthrológiai Társaság, a Magyar Nephrológiai Társaság, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság, a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társasága, a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Endokrinológiai Társaság és a Magyar Menopauza Társaság.

A megbeszélések eredményeként megszülető egységes hazai D-vitamin ajánlás várhatóan idén április végére készül el. Tartalmazni fogja az adott betegségek esetén javasolt napi dózist, a biztonságos vitaminszintet, valamint azt, hogy mikortól szükséges a D-vitamin pótlása.

Forrás: semmelweis.hu
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.