A télre többféleképpen készülünk fel. Elővesszük a vastagabb ruháinkat, vitaminokkal töltjük fel szervezetünket. Ugyanígy szükséges a kis rágcsálónkról gondoskodni.

Kint

Ahogy mi vágyunka a melegre, úgy az állataink is így vannak ezzel. A kint élő nyuszik és tengerimalacok csak akkor vészelik át a hideg évszakot, ha a feltételeket biztosítjuk számukra. Ez azt jelenti, hogy ha kint akarjuk őket teleltetni, akkor fokozatosan kell ehhez hozzászoktatni. Azaz most már ne gondolkodjunk azon, hogy kirakjuk a tengerimalacunkat, nyulunkat. A fokozatosság fontos.

A nyuszik sokkal jobban viselik a hideget, de még ennek ellenére is sokkal jobb, ha nem egyedül, hanem több nyulat tartunk kint. Még ha nagy hideg is van, a jó kis kuckó, valamint a társak közelsége kellő védelmet biztosíthat a számukra. A tengerimalacok esetében ez fokozottan igaz lehet, mert ezek a kis jószágok még érzékenyebbek a hidegre, mint a nyuszik. A tengerimalacokat csak csoportosan lehet kint tartani.

Még a csoportos teleltetés mellett is szükség van szigetelt vacokra, ahová el tudnak húzódni a kisállatok. Ügyelni kell arra, hogy a hely tudjon szellőzni, mégis csapadéktól és széltől védje az ottélőket. A legjobb aljazást a szalma jelenti. nemcsak rágcsálni való, de hőszigetelő tulajdonsága miatt a leghatékonyabb is, valamint természetes.

A megfelelő táplálás minden állat számára fontos, de a kint tartott állatok téli táplálására különösen oda kell figyelni. A kisrágcsálók esetében táp, széna és friss ivóvíz is létszükséglet.

Fontos szempont a kinti teleltetéskor, hogy csak az egészséges állatok élhetik túl a hideget. Beteg vagy vemhes állatokat nem szabad kint tartani. Nekik ennél nagyobb védelemre van szükségük.

Kint vagy bent?

Bent

A többi rágcsáló (hörcsög, degu, csuncsilla) esetében a benti telelés ajánlott. Egyértelmű, hogy az otthonunkat fűtjük, de a fűtés miatt kiszáradhat a levegő, amely sem az embernek, sem pedig a rágcsálóknak nem jó. Ügyeljünk a levegő páratartalmára, kínáljuk meg őket friss zöldségekkel, gyümölcsökkel.

Kép forrása: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.