Több jelentős folyamat is történik, amikor a reggeli kávénkat fogyasztjuk.

Van, aki az íze miatt kávézik, és van, aki csak a hatása miatt viseli el a népszerű ital keserű ízét. A kávé bizonyítottan segít a testnek a felébredésben és fokozza a koncentrációt, de vajon mi történik még az agyban, mikor megisszuk a reggeli italunkat?

Boldogsághormonok szabadulnak fel

Egy finom kávétól nem csak úgy érezzük, hogy a lelkünknek tesz jót, hanem valóban így van, boldogabban érezzük tőle magunkat. A rendszeresen kávézók kevésbé válnak depresszióssá, ez pedig a benne található antioxidánsoknak köszönhető. 

Fókuszáltabbá válunk

A kávézás után pontosabban, fókuszáltabban tudunk dolgozni, gondolkodni. Az Eurek Alert kutatása szerint pontosan fél órával a kávézás után kezd el aktívvá válni az agyműködésünk és jobb lesz a memóriánk. A fentebb említett kutatás során elvégzett kísérletek alatt az alanyok kávézás után könnyebben felismertek a szavakat, de csak a pozitívakat, a negatív kifejezésekkel szemben nem működött a kávé. Így arra jutottak a kutatók, hogy a pozitív információk befogadásában segít a koffein.

Nő az agyi aktivitás, főleg cukorral

Ha egy kanál cukorral isszuk a kávét, akkor a koncentráció jobban megy és gyorsabban tudunk válaszolni a kérdésekre. A receptorok még könnyebben juttatják át az információkat, a memória jobban működik. Fontos, hogy azért ne vigyük túlzásba a cukorfogyasztást.

kávé
Forrás: unsplash.com

Komplexebb a gondolkodás

Kávézás után jobban mennek az összetettebb feladatok, például a zenélés vagy a dupla monitoron való munkavégzés. Felélénkül az agy vérellátása, ettől pedig összetettebben tudunk gondolkodni.

Borítókép forrása: unsplash.com

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.