A hagyományos kínai orvoslás egyik alapvető módszerét, az akupunktúrát leggyakrabban a fájdalom kezelésére használják.

Az akupunktúrával foglalkozó szakemberek vékony tűket helyeznek a meridiánok meghatározott pontjaiba, hogy az energiaáramlás újra egyensúlyba kerüljön. Ezzel szemben sok nyugati szakember az akupunktúrás pontokat az idegek, az izmok és a kötőszövet stimulálásának helyeként tekinti. Úgy vélik, hogy ezen pontok stimulációja fokozza a test természetes fájdalomcsillapító mechanizmusait, de egyes természetgyógyászok stresszkezelésre is alkalmazzák.

Milyen problémák esetén alkalmazható az akupunktúra?

Elsősorban a különféle betegségek kellemetlen tüneteinek enyhítésére használják, beleértve az alábbiakat:

  • Kemoterápia okozta és posztoperatív hányinger és hányás
  • Fogfájás
  • Fejfájás, migrén
  • Szülési fájdalom
  • Derékfájdalom
  • Nyaki fájdalom
  • Ízületi gyulladás okozta fájdalom
  • Menstruációs görcsök
  • Légzési problémák, például allergia, nátha esetén.

Vannak-e kockázatai?

Az akupunktúra kockázata alacsony, ha egy hozzáértő, egyszer használatos steril tűket használó szakember végzi. A gyakoribb mellékhatások közé tartozik a tűszúrás okozta fájdalom és kisebb vérzés vagy véraláfutás a tűk behelyezése miatt.

Kiknek nem javasolt?

Nem mindenki számára megfelelő fájdalomcsillapító és stresszkezelő módszer az akupunktúra. Az alábbi esetekben lehet nagyobb a szövődmények kockázata:

  • Vérzési rendellenesség vagy vérhígító gyógyszerek szedése - növeli a tűk okozta vérzés vagy véraláfutás esélyét
  • Beültetett pacemaker – az enyhe elektromos impulzusokat alkalmazó akupunktúra megzavarhatja a pacemaker működését
  • Terhesség - az akupunktúra egyes típusai serkentik a vajúdást, ami idő előtti szüléshez vezethet.
akupunktúra stressz fájdalomcsillapítás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mire számíthatunk az akupunktúra során?

A megfelelő akupunktúrás kezelés meghatározásához a szakember számos kérdést tesz fel a problémákkal kapcsolatban, illetve megvizsgálja a test fájdalmas részeit, a nyelv alakját, bevonatát és színét, az arcbőr színét, valamint a pulzus erejét és ritmusát. Ez akár 60 percet is igénybe vehet. Az egyetlen panaszra vonatkozó közös kezelési terv általában heti egy vagy két kezelést tartalmaz. A kezelések száma függ a kezelendő állapottól és annak súlyosságától. Általánosságban elmondható, hogy hat-nyolc kezelés szükséges.

Az akupunktúrás tűket különböző mélységekbe helyezik be a test meghatározott pontjain. A tűk nagyon vékonyak, ezért a behelyezés általában kevés kellemetlenséget okoz, gyakran egyáltalán nem is érezhetők. Egy kezelés során 5-20 tűt használnak. A kezelő finoman mozgathatja vagy megpörgetheti a tűket a behelyezés után, de hőt vagy enyhe elektromos impulzusokat is alkalmazhat a tűkön. A legtöbb esetben a tűk 10-20 percig maradnak a helyükön, eltávolításukkor általában nincs kellemetlen érzés.

Vannak, akik nyugodtnak, mások energikusnak érzik magukat az akupunktúrás kezelés után. Ha a tünetek néhány héten belül nem kezdenek javulni, akkor az akupunktúra nem biztos, hogy a megfelelő fájdalomcsillapító módszer.

Mivel az akupunktúrának kevés mellékhatása van, érdemes lehet kipróbálni, ha probléma adódik a fájdalom hagyományosabb módszerekkel történő kezelése során.

Forrás: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/acupuncture/about/pac-20392763
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.