A HIV státusszal együtt élni ma már nem jelent egyet azzal, hogy valaki beteg, netán, hogy meg fog halni.

kapcsolat_hiv_fertozottel
Forrás: pexels.com

A HIV-pozitív állapot, vagyis a vírus hordozása a 21.századra egy teljesen kezelhető állapot lett, amivel együtt lehet élni, sőt, vannak olyan szerek (PrEP, PeP), melyek a partnert is megvédik a megfertőződéstől. Ennek ellenére sokan félnek attól, hogy egy HIV-pozitív emberrel bármilyen kapcsolatot is létesítsenek, nemhogy szerelmit vagy szexuálisat.

Mégis előfordulhat, hogy beleszeretünk valakibe, aki fertőzött, esetleg már a kapcsolat bizonyos stádiumában derül ez ki, akár mindkét fél számára, vagy csak az illető nem mert róla addig beszámolni. Ha a partnerünk HIV-pozitív státuszú, és szeretnénk mellette kitartani, a megnyugtatás érdekében a legelső lépés egy szakember felkeresése, aki részletes tájékoztatást ad arról, hogyan kerülhetőek el a kockázatok, mit érdemes szedni, mire kell vigyázni, és az sem mellékes, érzelmileg hogyan kezeljük ezt az egészet.

A HIV-fertőzés krónikus állapot, amelyet antiretrovirális gyógyszerekkel kezelnek. Ezek úgy tartják kordában a vírust, hogy csökkentik a vérben található mennyiségét, amelyet vírusterhelésnek is neveznek. De más testnedvekben, például spermában, anális vagy végbélváladékban és hüvelyi folyadékokban is csökkentik a vírusmennyiséget. A kezeléssel az átvitel kockázata is minimalizálódik, sőt, aki kimutathatatlan vírusterheléssel él, nem továbbítja a HIV-et másoknak. Emellett az említett védő gyógyszerek (PReP) biztosítják, hogy ne fertőződjön meg a másik személy. A PrEP megelőző gyógyszeres kezelés azok számára, akik nem HIV-pozitívak, de fennáll a veszélye annak, hogy megfertőződjenek. Naponta 1x kell bevenni. A PrEP akkor is hasznos, ha olyannal szeretnénk szexuális kapcsolatot létesíteni, akinek előélete bizonytalan, vagy HIV státusza ismeretlen.

Aki kalandokban gondolkodik, sok veszélynek teheti ki magát. A HIV csak egy a sok közül, számos kellemetlen szexuális úton terjedő betegséget összeszedünk, ha nem gondolkodunk felelősséggel. Ezek ellen nyújt megoldást az óvszer, ezért, ha nem ismerjük kellően még partnerünket, mindenképp első legyen a biztonság!

Forrás: https://www.healthline.com/health/hiv-aids/hiv-prevention/partners-with-hiv
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.