Sokak éveken keresztül vágynak arra, hogy megtalálják társukat. Mindhiába, mert egyik randiból sem lesz folytatás, vagy ha véletlenül mégis, tiszavirág életű, konfliktusokkal és meg nem értéssel teli.

De ahelyett, hogy a másik felet kezdenénk újfent okolni, inkább induljunk el befelé, az önismeret útján.

Automatikus programjaink, gyökereinek felfedezése

Gyakran előfordul, hogy rendszeresen választunk hasonló partnereket magunk mellé, akikkel aztán mindig ugyanazok a problémák merülnek fel. Mi több, a problémákra adott reakcióink is rendre megismétlődnek, például heves viták alakulnak ki közöttünk vagy épp ellenkezőleg: magunkba fojtjuk minden érzésünket. Észre sem vesszük ezeket az automatikus programokat, melyeket nagy valószínűséggel gyerekkori sérülésekből, az anya-gyerek kapcsolat hiányából vagy egyéb tanult mintából fakadnak. Az önismeret pedig épp abban segít, hogy leássunk ezekhez a gyökerekhez, ily módon hozzuk felszínre a tudattalanunkban munkálkodó programokat és átírjuk azokat.

párkapcsolat önismeret
Forrás: freepik.com

Hogyan csináljuk?

Az önismereti munka hosszú, akár éveken át tartó folyamat, azonban ez az egyik leghatékonyabb út a valóban tartós párkapcsolathoz. Problémánkkal fordulhatunk pszichológushoz, aki egyéni terápia keretein belül, az adott problémának megfelelően, például relaxáció vagy szimbólumterápia alkalmazásával segíthet feltárni az okokat. Emellett számos csoportterápia és technika áll a rendelkezésünkre, mint a családállítás vagy a pszichodráma.

Borítókép forrása: freepik.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.