Ha már vitázni sincs kedvünk a párunkkal és jeges csend honol közöttünk, minden bizonnyal párkapcsolati kiégéssel küzdünk.

A párkapcsolati kiégés ugyanazokon a pilléreken nyugszik, mint a munkahelyi burn out: túlzottan nagy elvárások támasztása önmagunkkal szemben, túlterheltség, lavírozás a munka és a magánélet között, végül a szürke hétköznapok és monotonitás hatására kialakul a párok közötti elhidegülés.

Mikor gyanakodjunk párkapcsolati kiégésre?

Habár az elhidegülés során kialakulhatnak viták, a kapcsolat ezen fázisában jellemzőbbé válik a teljes érdektelenség partnerünk iránt. Kialakul a társas magány, minek következtében a kommunikáció kizárólag a mindennapos problémamegoldásokra korlátozódik. Eltűnik a kapcsolatból a meghittség, az intimitás – beleértve a szexet is – és lassan úgy érezzük, mintha egy idegennel élnénk együtt, akit valójában már nem is ismerünk. Enerváltság, frusztráltság és kiábrándultság kerít hatalmába minket, a hiányérzetünk egyre nő és nem hiszünk már a kapcsolat jövőjében.

párkapcsolati kiégés burn out
Forrás: unsplash.com

Mit tehetünk?

Figyeljünk az érzéseinkre és vegyük észre időben, ha a fenti tünetek kezdik megvetni a lábukat az életünkbe. Amennyiben időben lépünk, számos dolgot tehetünk a kapcsolatunk megújításáért:

  • Vezessünk be apró új szokásokat. Egy-egy figyelmes gesztus, simogatás, elismerő szó csodákra képes.

  • Töltsünk kettesben minőségi időt, amikor lehetőségünk nyílik egy mély beszélgetésre, vagy kiránduljunk, sportoljunk együtt.

  • Keressünk újabb közös célokat, melyekért mindketten lelkesedünk. Az így kialakuló csapatmunka újra összehoz majd minket.

Viszont amennyiben úgy érezzük, végső stádiumba került a kapcsolatunk, szakember segítségét kérve még jó esélyünk van újra egymásra találni.

Borítókép forrása: freepik.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.