A mesterséges összetevőket tartalmazó koffeines üdítők nem előnyösek az egészségünk szempontjából.

Főként a középiskolások és az egyetemisták körében nagyon népszerűek az energiaitalok. A fiatalok a mesterséges összetevőket tartalmazó koffeines üdítőkkel igyekeznek rásegíteni az egész éjjeli tanulásra, vizsgákra, éjszakázásokra. Ezek az italok azonban károsak, függőséget okozhatnak, ráadásul nem is adnak úgy energiát, ahogy gondolnánk.

A Consumer Lab nevű független kutatócsoport letesztelte, hogy átlagosan mennyi koffein van ezekben az italokban. A vizsgálatok szerint 200-500 mg másfél deciliter italban, míg ugyanennyi kávéban 40-50 mg koffein van, így 3 deciliter energiaital elfogyasztása olyan, mintha húsz csésze kávét innánk, ez pedig erősen megterheli a szervezetet, főleg akkor, ha rendszeresen isszuk. 

Az agyat sokkal jobban élénkíti a kávé vagy zöld tea és némi szénhidrát, például a teljes kiőrlésű kenyér vagy az étcsokoládé. Az energiaitalok inkább hamis éberséget, majd később sokkal nagyobb fáradtságérzetet okozhatnak, ezért jobb, ha inkább átállunk az előbbiek fogyasztására a színezékekkel teli szénsavas üdítő helyett.

energiaital
Forrás: pexels.com

Ha a szervezet túl sok koffeint kap, hozzászokik, így egyre többre és többre lesz szükség ahhoz, hogy ébren tudjunk maradni. Később pedig már egyáltalán nem is fogja a koffeinfüggő érezni az élénkítő ital hatását. Ha túl sokat fogyasztunk belőle, kezdjük el tudatosan csökkenteni a bevitt mennyiséget, amíg el nem érjük a napi 1, maximum 2 kávényi adagot. Mivel egy energiaitalban alapból 20 csésze kávényi élénkítő összetevő van, nagy lépésekkel csökkentsük az adagokat, hogy aztán gyorsan állhassunk át az egészséges mennyiségű napi koffeinbevitelre, azaz a maximum 40-50 milligrammra.

Az energiaitalfüggőség esetén jelentős testi tüneteket is jelentkeznek: szapora pulzust, izzadást, remegést, álmatlanságot váltanak ki, sőt, az italokról való leszokás is erős megvonási tünetekkel jár, például ingerlékenységgel, gyors hangulatváltozással, vércukorszint ingadozással.

A világon több helyen is betiltották már ezeket az italokat, és ez nem véletlen. Minél hamarabb hagyjunk fel fogyasztásukkal, 18 év alatti gyerekeknek pedig semmiképpen ne adjuk.

Forrás: consumerlab.com
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.