Az egzotikus állatok nem véletlenül kapták az egzotikus jelzőt. Olyanokról van szó, amelyek az adott területen nem élnének, máshonnan származnak.

Az egzotikus hüllők gondozása azt jelenti, hogy az eredeti élőhelynek megfelelő hőmérséklettel, környezettel kell berendezni otthonukat annak érdekében, hogy a legjobb formában legyenek. A téli hideg nem ideális számukra, hacsak nem teremtjük meg a megfelelő klímát, páratartalmat.

A mérsékelt égövön élő hüllők lelassult, nyugalmi állapotban várják meg, hogy vége legyen a télnek. Teljesen lelassulnak, és ez nemcsak a mozgásukra igaz, hanem táplálkozásra is — konkrétan nem esznek — lelassul a szívverésük és lecsökkent a testhőmérsékletük is. A lakásban tartott egzotikus hüllők esetében egységesen ugyanolyan hőmérséklet és páratartalom biztosítható, így esetükben nincs is tél a terráriumban, így a teleltetés sem szükséges. Sőt, akár veszélyei is lehetnek. Ezt csak akkor szokták megvalósítani, ha a szaporodás a cél.

Miért lehet veszélyes?

  • Ha a telelőhely hőmérséklete magasabb, mint kellene, de a páratartalom alacsonyabb. Ez annak veszélyét tartogatja, hogy az állat anyagcseréje gyorsabb, de táplálkozás híján a saját testének tartalékait kezdi felélni. Az egzotikus hüllők testtömegének csökkenése maximum 6-7%-ot jelenthet.
  • Ha nem figyelünk oda, és a teleltetés helyén 2 ºC alá csökken a hőmérséklet, akkor a fagyási sérüléseket szenvedhet el a hüllő. Teknős esetében ez már magasabb hőmérsékleten is veszélyes lehet.
  • Amennyiben több példányt teleltetünk együtt, ott akár komolyabb csatákat is megvívnak egymással az állatok, így sérüléseket is szerezhetnek fajtársaiktól, de más állatok (rágcsálók, ragadozók, rovarok) is megsebesíthetik a védekezni nem tudó hüllőket.
  • Kóros étvágytalanság jelentkezhet. Az, hogy az első néhány napban, két hétben nem eszik a hüllő, az még rendjén van, de ha ez az állapot meghaladja a három hetet, az már nem jó jel.
  • A kelleténél magasabb hőmérséklet vérfertőzést is okozhat az állatokban, azonban testük védekezőrendszere a testük funkcióinak lassulása miatt kevésbé hatékony. Akár az állat pusztulását is okozhatja.

Kép forrása: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.