Fontos tudni, hogy egy gyógyszer mennyi ideig és milyen körülmények között marad biztonságos és hatékony. Annak megállapításához azonban, hogy a lejárt időtartamú gyógyszer még mindig stabil-e, laboratóriumi alapú kémiai elemzésekre van szükség. Tehát egészségünk védelme érdekében soha ne használjuk a lejárt gyógyszereket!

Miért van a gyógyszereknek lejárati idejük?

A gyógyszereket engedélyező hatóságok megkövetelik a lejárati dátumok feltüntetését az összes vény nélkül kapható és vényköteles gyógyszer esetében. Erre azért van szükség, mert a gyógyszerek idővel lebomlanak, valamint olyan külső tényezőknek vannak kitéve, mint például a fény és a páratartalom.

A gyógyszergyártóknak ezek ismeretében kell tesztelniük a gyógyszer hosszú élettartamát, és az eredményeknek alapján meghatározni a lejárati dátumot.  Mivel egy gyógyszer hosszú élettartamának vizsgálata évtizedekig tartó és költséges folyamat, a gyártók szabadon választhatnak tetszőleges időkeretet a gyógyszer lejárati dátumának tesztelésére és megállapítására. Ez néha azt jelenti, hogy egy adott gyógyszer valódi eltarthatóságát soha nem határozzák meg, ezért nincs garancia arra, hogy a gyógyszer ezen a lejárati időn túl is biztonságos vagy hatékony.

Miért ne szedjük be a lejárt gyógyszerek?

A gyógyszerek kémiai összetétele és hatékonysága idővel változhat. Ez azt jelenti, hogy soha nem lehetünk biztosak abban, hogy az otthoni gyógyszeres szekrényben lévő lejárt idejű gyógyszer valójában meddig marad hatékony. Ennek ellenére egyesek azzal érvelnek, hogy a lejárt gyógyszerek használata nem jelent kockázatot az egészségre. Például a szezonális allergiák tüneteinek enyhítésére szolgáló antihisztamin vagy a fájdalomcsillapító szerek esetében a legrosszabb, ami történhet, hogy nem múlnak el a tünetek. Ha viszont egy súlyos szívproblémákra felírt gyógyszer már nem hatékony, az akár életveszélyes állapot kialakulásához is vezethet.

gyogyszer_inzulin
Forrás: pixabay.com

Vannak azonban olyan gyógyszerek, amelyekről biztosan tudható, hogy az idő múlásával kevésbé stabilak, így ezeket nem szabad a lejárati időn túl használni. Ilyen például az inzulin, a nitroglicerin és a folyékony állapotú antibiotikum.

Tehát ha a gyógyszer lejárt, ne használja!

Forrás: fda.gov
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.