A calicivírus fertőzés egy minden életkorban előforduló, hasmenéssel és/vagy hányással járó emésztőrendszeri betegség.

Gyakorisága

Az emésztőrendszeri fertőzések leggyakoribb típusa. A közösségekbe (például óvodák, iskolák kórházak, szállodák) kerülve gyorsan terjed és rövid idő alatt sok (akár 50-100) ember megbetegedését okozhatja, legtöbbször az elégtelen higiénés intézkedések miatt.  Kizárólag emberről emberre terjed, elsősorban a fertőzött széklettel szennyeződött ivóvízzel - és élelmiszerekkel (például zöldségek, gyümölcsök, kagylók), de a közvetlen (például kézmosás hiánya) és közvetett kontaktusnak (például élelmiszert kezelő fertőzött személy vagy a kórokozóval szennyezett felületek megérintése) és a hányás során keletkező apró cseppek (aeroszol) is fontos szerepe van. Lappangási ideje néhány óra, maximum 1-2 nap. A beteg a tünetek megjelenése előtt és a tünetek megszűnését követő 48 órában is megfertőzhet más embereket. A kórokozó a székletben 10-14 napig, legyengült immunrendszer esetén akár egy évig megtalálható. A fertőzést követően nem alakul ki immunitás, így a betegségen átesett személy bármikor újrafertőződhet. Jellemzően az őszi, téli és tavaszi hónapokban fordul elő.

Kórokozó

A calicivírus, mely a vékonybélbolyokat károsítja. A szaporodó vírusok zsírfelszívódási és motilitási zavart okoznak, melyek felelősek a jellemző tünetek kialakulásáért.

Tünetek

Jellemző tünete a hirtelen jelentkező hányás és/vagy hasmenés, de hasi fájdalom, gyengeség, fejfájás és hőemelkedés is előfordulhat. A súlyosnak tűnő állapot órák alatt is látványosan javulhat, a fertőzés általában 12-60 óra alatt lezajlik. A legtöbb esetben enyhe lefolyású, de jelentős folyadékveszteséggel jár, így a kisgyermekeknél, az időseknél és a legyengült szervezetű betegeknél a kiszáradás szövődményeként veseelégtelenség is kialakulhat.

Vizsgálatok

Általános orvosi vizsgálat elegendő, de a hasmenéses székletminta laboratóriumi vizsgálatára is sor kerülhet.

Kezelés

Csak tüneti terápia lehetséges. Bőséges folyadékpótlás, illetve hányáscsillapító gyógyszer adása javasolt.

Megelőzése

A vírushordozók elkerülése és a gyakori fertőtlenítő kézmosás.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix