A kéz egyik fő idegének a csukló magasságában bekövetkező állandó megnyomódása hegesedés miatt, mely zsibbadást, érzészavart, adott esetben gyengeséget tud okozni.

Az egyik leggyakoribb kézsebészeti betegség.

Maga a karpális alagút egy anatómiai egység a csuklón: alulról és oldalról kis csontok által képezett U alakú csatorna, melyben különféle inak mellett a kéz három fő érzőidegének egyike, a nervus medianus fut. A csatornát felülről egy erős kötőszövetes lemez zárja le. Ez a lemez bizonyos hatások következtében hegesedni tud, és a kialakuló hegszövet nyomás alá helyezi az ideget. Ilyen hatások például a vibrációs eszközökkel való, és/vagy erőteljes szorítóerőt igénylő munkák hosszú távú végzése, illetve repetitív mozdulatsorokkal járó tevékenységek, melyek kifejezetten megerőltetik a csuklót. 

Tünetek

Az ideg nyomódása elsősorban fájdalommal és zsibbadással, érzészavarral jár (főként a hüvelykujjon, mutatóujjon és középső ujjon), de adott esetben a hüvelykpárna sorvadása, a kéz szorítóerejének csökkenése is észlelhető. A tünetek éjszaka és a kora reggeli órákban súlyosabbak lehetnek. Előrehaladott esetekben a panaszok akár az alkar irányába is terjedhetnek.

Lefolyás

A karpális alagút szindróma változó tüneti lefolyást mutat, egyéni eltérések vannak. A kézen észlelhető fájdalom és érzészavar, zsibbadás a legjellemzőbb tünetek. A hegesedés súlyosbodásával a tünetek is fokozódnak, a fájdalom erősödik, a tapintás gyengül, és hosszú idő alatt a hüvelykpárna nervus medianus által beidegzett izmai gyengülnek, sorvadnak.

Bizonyos rizikófaktorok hajlamosíthatnak a betegség kialakulására, gyorsabb lefolyására: elhízás, cukorbetegség, ízületeket érintő autoimmun betegségek, pajzsmirigy-alulműködés, valamint nők körében gyakoribb (főként 50 éves kor környékén) és terhesség alatt szintén fokozott a kockázat.

Gyógymód

Enyhébb esetekben fizikoterápia, gyógytorna, fájdalomcsillapítás és pihentetés segíthet, lézeres kezelés és szteroid injekció beadása további lehetőségek. A tünetek súlyosbodása, elhúzódó fennállása esetén azonban mindenképp műtétre van szükség, mely során a kötőszövetes lemez átvágásával megszüntetik az idegre ható folyamatos nyomást. Sajnos műtétek után is van esély a betegség későbbi kiújulására.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix