A keratitis, vagyis az ulcus corneae a szem szaruhártyájának fekélyes gyulladása, amit négy fő baktériumcsoport okozhat.

A leggyakrabban micrococcusok, enterobaktériumok, valamint streptococcus és pseudomonas törzsek (például Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae) okozta fekélyes szaruhártyafekély jellemző tünete a szemfájdalom, a könnyezés, a fénykerülés, a különböző fokú látásromlás és a szemhéj duzzanata. A fekély alakja rendszerint ovális és inkább a szaruhártya alsóbb felében alakul ki.

Kockázati tényezők

Különböző állapotok (például túlzott mértékű és nem megfelelő antibiotikum-használat, terhesség, alkoholizmus, alultápláltság), idősebb életkor, kontaktlencse-viselés a keratitis kockázati tényezői lehetnek.

Diagnózis

A szemész szakorvosi vizsgálat (speciális festési eljárások, corneabiopszia) mellett mikrobiológia vizsgálatra (tenyésztés, a kitenyészett kórokozó antibiotikum-érzékenységének meghatározása) is szükség van.

Kezelés

A keratitis terápiájának célja a fekélyes gyuladást okozó mikroorganizmus mielőbbi elpusztítása és a tünetek enyhítése a szaruhártya károsodásának megelőzése érdekében. Az antibiotikumos kezelést - szemcsepp formájában - a betegség diagnózisának felállítását követően azonnal el kell kezdeni. Amennyiben megvan a bakteriológiai tenyésztés eredménye, célzott antimikrobiális kezelés érdekében gyógyszerváltásra lehet szükség. A gyulladás mértékének csökkentésére szemnyomáscsökkentő és nem szteroid gyulladásgátló cseppek alkalmazhatók. Műtétre csak ritkán kerül sor. Szövődményként, kezeletlen esetben a szaruhártya perforációja, heg, másodlagos glaucoma alakulhat ki.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix