A COVID-19-fertőzött, rosszul kontrollált asztmában szenvedő gyermekek nagyobb valószínűséggel igényelnek kórházi kezelést.

Az asztma az egyik leggyakoribb krónikus gyermekkori betegség, amely a becslések szerint 2019-ben 78 millió 5–19 éves gyermeket érintett világszerte. Az asztmának számos kiváltó oka van, amelyek gyors romlást vagy krónikus tüneteket (például légszomj, köhögés és zihálás) okozhatnak. A légúti vírusok a leggyakoribb kiváltó okok, különösen a gyermekek esetében. Annak ellenére, hogy bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a rosszul kontrollált asztmában szenvedő felnőtteknél nagyobb a kockázata annak, hogy súlyosabban érinti őket a COVID-19, hiányoznak a gyermekekre vonatkozó kutatások, és mindeddig nem készültek populációalapú elemzések.

asztma gyermek covid
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Egy skót tanulmány megállapította, hogy a rosszul kontrollált asztmában szenvedő 5-17 évesek nagyobb valószínűséggel kerültek kórházba COVID-19 miatt (100 000 gyermekenként 548 COVID-19 kórházi kezelés), összehasonlítva a jól kontrollált asztmában szenvedő gyerekekkel (100 000 gyermekre 94 kórházi kezelés).

A kutatók azt találták, hogy a közelmúltban kórházba került asztmában szenvedő gyermekek hatszor nagyobb valószínűséggel kerültek kórházba COVID-19 miatt, mint azok, akiknek nem volt asztmája, míg a közelmúltban orális szteroidokat felírt gyermekeknek háromszor nagyobb volt a COVID-19 miatti kórházi kezelés kockázata.

Ezen adatok alapján a kutatók úgy vélik, bár a COVID-19 kevésbé súlyosan érinti a gyermekeket, mint a felnőtteket, az eredményeik hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy gondosan ellenőrizzék ezeket a gyermekeket, ha megfertőződnek a COVID-19 miatt, és gondoskodjanak arról, hogy a gyermekek rendszeresen használják az inhalátoraikat és járjanak kontrollvizsgálatra.

További kutatásra van szükség azoknak a mögöttes mechanizmusoknak a felderítéséhez, amelyek hajlamosítják a gyermekeket a COVID-19 kórházi kezelésének fokozottabb kockázatára.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/children-with-poorly-controlled-asthma-at-higher-risk-of-covid-19-hospitalization/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.