Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.

  1. Ha alkoholt fogyaszt, szervezete az anyagcserét prioritássá teszi – minden más tevékenysége előtt. A fehérjékkel, szénhidrátokkal és zsírokkal ellentétben a szervezetnek nincs módja az alkohol tárolására, ezért az anyagcserefolyamat elejére kell kerülnie. Ez az oka annak, hogy hatással van a májra, mivel annak feladata a méregtelenítés és az alkohol eltávolítása a vérből.
  2. Az alkoholfogyasztás a baktériumok szaporodását okozza a bélrendszerben, amelyek végül a bélfalon keresztül a májba vándorolnak, ami májkárosodáshoz vezet.
  3. Az alkohol a szív gyengülését (kardiomiopátia) és szabálytalan szívverést (szívritmuszavarokat) okozhat. Ezenkívül nagyobb kockázatot jelent a magas vérnyomás kialakulásában.
  4. Hasnyálmirigy-gyulladást okozhat a túlzott mértékű alkoholfogyasztás.
  5. A túl sok alkohol növeli bizonyos daganatos megbetegedések, például száj-, nyelőcső-, torok-, máj- és mellrák kockázatát.
  6. Ha minden nap vagy majdnem minden nap iszik alkoholt, azt tapasztalhatja, hogy gyakrabban kap megfázást, influenzát vagy más betegségeket. Ennek az az oka, hogy az alkohol gyengítheti az immunrendszert, és érzékenyebbé teheti a szervezetet a fertőzésekre.

Hogyan bontja le a máj az alkoholt a szervezetben?

alkoholfogyasztás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A máj méregteleníti és eltávolítja az alkoholt a vérből az oxidációnak nevezett folyamaton keresztül. Amint a máj befejezi a folyamatot, az alkohol vízzé és szén-dioxiddá válik. Ha az alkohol felhalmozódik a szervezetben, az elpusztíthatja a sejteket és végül a különböző szerveket. Az oxidatív anyagcsere ezt megakadályozza, de amikor túl sok alkoholt fogyasztott el ahhoz, hogy a mája időben feldolgozza, a mérgező anyag elkezdi károsítani a testét, kezdve a májával. Az alkohol oxidatív metabolizmusa olyan molekulákat hoz létre, amelyek gátolják a zsírok oxidációját a májban, és ezt követően zsírmájnak nevezett állapothoz vezethetnek. A zsírmáj, a korai stádiumú alkoholos májbetegség, az emberek körülbelül 90 százalékánál alakul ki. A folyamatos alkoholfogyasztás májfibrózishoz és végül cirrózishoz vezet.

A jó hír az, hogy a zsírmáj általában teljesen visszafordítható körülbelül négy-hat hét alatt, ha teljesen tartózkodik az alkoholfogyasztástól. A cirrózis viszont visszafordíthatatlan, és valószínűleg májelégtelenséghez vezet az alkoholtól való tartózkodás ellenére.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Alacsony vércukorszint: tünetek, okok és kezelés

Az alacsony vércukorszintet, vagyis a hipoglikémiát, gyakran tapasztalják azok, akik inzulint vagy egyéb vércukorszint-szabályozó gyógyszereket szednek.