A gyermekkori érdaganat olyan szülési anyajegy, amelyet helytelenül képződött és elburjánzó erek alkotnak, és a szülést követő néhány héten belül megjelennek.

A gyermekkori érdaganat vagy hemangióma a leggyakoribb daganat, amely a csecsemőket érinti. Ezek az érelváltozások jóindulatúak, bár a csecsemő életének korai szakaszában gyorsan növekednek. A legtöbb esetben abbahagyják a növekedést és csökkenni kezdenek a baba első születésnapjára, de néhány esetben kezelés válhat szükségessé.

A gyermekkori érdaganatok típusai

A legtöbb hemangióma a bőr felszínén jelenik meg és élénkpiros színű. Ezeket felszínes gyermekkori hemangiómáknak nevezik, és néha "eper-anyajegyeknek" is nevezik őket.

A kevésbé gyakori mély gyermekkori hemangiómák mélyen a bőr alatt vannak, emiatt kéknek vagy bőrszínűnek tűnnek.

gyermekkori érdaganat
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Kezelhető-e a gyermekkori hemangióma?

A legtöbb hemangioma nem igényel kezelést. A gyógyszeres vagy a műtéti kezelés szükségessége a hemangióma elhelyezkedésétől és méretétől függ.

Gyógyszerek

A legtöbb orvosi kezelést igénylő hemangiómát - amennyiben nem ellenjavallt - béta-blokkolóknak nevezett, szívproblémák kezelésére használt gyógyszerekkel kezelik. A folyékony formájú, szájon át szedhető gyógyszer bizonyítottan a gyermekkori hemangiomák zsugorodását okozza.

Műtéti eljárások

A legtöbb gyermekkori érdaganatot nem kell műteni a jelenleg rendelkezésre álló, biztonságos és hatékony gyógyszerek miatt. Nagyon kevés csecsemőnek van szüksége műtétre az élet első évében. A sebészeti beavatkozás -általában iskolás kor előtt - a zsugorodás után észrevehető hegek helyreállítására szolgál.

A hemangioma gyakoribb szövődményei

Ez a jóindulatú elváltozás általában csak esztétikai problémát okoz, de ha növekedésnek indul vagy a belső szerveken, az arcon helyezkedik el, az elhelyezkedéstől függően zavarhatja az életfunkciókat (például az orrban lévő érdaganat légzési, a szemhéjon kialakuló pedig látási panaszokat okozhat).

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.