Normális, hogy a baba kiköpi az ételt, ahogy fejlődik az emésztőrendszere és rászokik a táplálásra, de ha az első éven túl is előfordul, akkor valami más oka lehet.

A kérődzés egy ritka étkezési rendellenesség, amelyet az emésztetlen vagy részben megemésztett élelmiszer ismételt regurgitációja jellemez evés után - émelygés nélkül. Amennyiben nincs szervi mögöttes oka (gyomor-nyelőcső reflux, gasztroparézis, nyelési probléma), általában szorosan összefügg a szorongással. Utóbbit súlyosbíthatja az otthoni és iskolai stressz, az elhanyagolás és a problémás szülő-gyermek kapcsolati probléma. A szorongás nagyon sokféleképpen jelentkezhet a gyermekeknél is - fejfájásként, gyomorfájásként vagy kérődzési rendellenességként. Tehát mit érdemes tudniuk a szülőknek erről a ritka kóros állapotról?

A helyes diagnózis felállítása

Más étkezési rendellenességekkel ellentétben a kérődző gyermek normálisan eszik, csak evés után – általában 30 perctől egy órán belül – az elfogyasztott étel egy része visszafolyik a gyomrából a szájába. Néhány gyermek újra rágja és lenyeli az ételt, míg mások kiköphetik. Ezt nem tudatosan teszik - a kérődzés tanult reflexválasz. Mivel ez viselkedési probléma, másképp kell kezelni, mint egy emésztési problémát, így fontos a megfelelő diagnózis.

kérődzés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A kezelés a viselkedésterápiával kezdődik

Sok kérődzési rendellenességben szenvedő gyermek számára előnyös a légzési gyakorlat, amely megtanítja a rekeszizom ellazítását étkezés közben. Hasznosak lehetnek más módszerek is, amelyekkel csökkenthetik a szorongást az életükben, például a rendszeres alvási és étkezési ütemterv betartása, valamint a nyugodt, nem kapkodó étkezések.

A jó hír az, hogy a legtöbb gyerek végül képes legyőzni a kérődzési tüneteit. Azonban fontos tudni, hogy életük későbbi szakaszában más szorongásos rendellenességek kialakulásának a kockázata is fennállhat. Néha a kérődzési rendellenességek javulnak, és évek telnek el tünet nélkül, később pedig alvási problémákat, fej- vagy gyomorfájdalmat tapasztalhatnak. Tehát fontos, hogy megtanuljanak néhány viselkedési és relaxációs technikát, amelyek segítenek a szorongás szabályozásában, mert ezek később is hasznosak lehetnek.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.