A COVID-19 járvány miatt az emberek a szokásosnál több vegyszert használnak, hogy távol tartsák a kórokozókat, de vajon biztonságos-e a gyermekek számára?

A háztartási tisztító- és fertőtlenítőszereknek azonban nem kívánt hatásai vannak, jellemzően az 5 éven aluli gyermekeket érintve. Bár ezek a termékek segítenek megszabadítani az otthonunkat a veszélyes kórokozóktól, a tisztítószereket és fertőtlenítőszereket óvatosan kell használni - különösen a gyermekes háztartásokban. Olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek irritálhatják a bőrt, a szemet, az orrot és a torkot. Mérgezők is lehetnek, ha lenyelik őket, még kis adagokban is. A tisztítószerek lenyelése zavartságot, hányingert, hányást, légzési problémákat és más tüneteket okozhat a termék összetevőitől függően. A gyermekek pedig érzékenyebbek ezekre a veszélyekre. Kis testméretük és gyors anyagcseréjük növeli annak kockázatát, hogy súlyosabb mérgezés alakul ki.

Kézfertőtlenítő szerek: a rejtett kockázat

A szülők valószínűleg nem tartják különösen veszélyesnek a kézfertőtlenítő szereket, hiszen manapság az egyik leggyakoribb „háztartási” szer, amely szinte mindenhol megvásárolható. A gyógyszertárakban kapható minőségi, hatékony kézfertőtlenítő szerek azonban legalább 60 százalék alkoholt tartalmaznak - ez erősebb koncentráció, mint ami a legtöbb háztartási vegyszerben van. A kisgyermekek számára ezek a termékek vonzó „célpontok”, hiszen kicsi, könnyen kinyitható palackokban vannak, a bennük lévő folyadék pedig gyakran élénk színű, szemet gyönyörködtetően csillogó vagy édes illatú. Az ő esetükben azonban még a kis mennyiségben lenyelt kézfertőtlenítő szer is alkoholmérgezést okozhat.

Biztonsági okokból a gyermekek kizárólag csak szülői felügyelet mellett használhatnak kézfertőtlenítő szert. Egy felnőttnek egy kisebb méretű cseppet kell a gyermek tenyerébe öntenie, és figyelnie kell, hogy száradásig dörzsölje a kezeit.

háztartási vegyszer mérgezés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mit tegyen a megelőzés érdekében?

Soha ne nyelje le vagy lélegezze be a háztartási tisztító- vagy fertőtlenítőszereket. Kerülje el, hogy a szemébe vagy a bőrére is kerüljön. Íme, néhány tipp a mérgezések elkerülésére:

  • Csak az utasításoknak megfelelően használja ezeket a termékeket. A tisztító- és fertőtlenítőszerek eredeti címkéjét ne távolítsa el. A biztonságos és hatékony használat érdekében fontos elolvasni és követni az azon található utasításokat.
  • Ne vegyítse a vegyszereket. Például a fehérítő ecettel vagy ammóniával való keverése mérgező gázokat eredményezhet.
  • Használjon védőeszközöket. A fehérítő, az ammónia és más tisztítószerek irritálhatják a bőrt, a szemet és a torkot. Használjon eldobható kesztyűt (vagy újrafelhasználható kesztyűt, amelyet csak a tisztításhoz visel). Takarítás közben és az alapos szellőztetés végéig tartsa távol a gyermekeket a szobától.
  • Biztonságos helyen tárolja a vegyszereket. Ha gyermeke vagy háziállata van, soha ne hagyja nyitva vagy felügyelet nélkül a tisztító- és fertőtlenítőszert. Használat után zárja el azokat egy szekrényben vagy a polc legmagasabb részén tárolja. A tisztításhoz használt törlőket és szivacsokat is megfelelően tárolja vagy dobja ki.
Forrás: https://health.clevelandclinic.org/household-cleaning-products-can-be-dangerous-to-kids-heres-how-to-use-them-safely/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.